TBMM, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşmasını tarihe utanç tablosu olarak nitelendirdi

TBMM, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde konuşmasını tarihe utanç tablosu olarak nitelendirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ne hitap etmesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından oylanan tezkere kabul edildi. Bu karar, bazı kesimler tarafından tarihe utanç verici bir tablo olarak nitelendirildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’ne hitap etmesi üzerine Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanan tezkere kabul edildi. Tezkere, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasını taşıyor ve aşağıdaki ifadelere yer veriliyor:

“Filistin’de on yıllardır süren haksız işgal ve ağır hukuk ihlallerini, Gazze’deki acımasız etnik temizlik kampanyasıyla eşi benzeri görülmemiş bir boyuta taşıyan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşma, tarihe bir utanç tablosu olarak geçmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bu demokratik ayıbı esefle karşıladığımızı ilan ediyoruz.

Gazze’de son on ay içinde çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu en az 40 bin sivil hayatını kaybetmiştir. Yaşam alanları kasıtlı olarak tahrip edilen iki milyon Gazzeli yerlerinden edilmiştir. Hayatta kalanlar, her türlü insani yardımın engellendiği dar bir bölgede açlık ve hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Gazze’deki insani trajedi her geçen gün derinleşirken, Batı Şeria’daki işgalci şiddet de tırmanmakta; Filistinlilere yönelik saldırılar hız kazanmaktadır.

"İNSANİ VE AHLAKİ DEĞEERLERE KARŞI TALİHSİZ BİR MEYDAN OKUMADIR"

Bu tablonun baş mimarı olan eli kanlı bir savaş suçlusunun, demokrasi ve insan hakları savunuculuğu iddiasında bulunan bir ülkenin meclisinde alkışlar ve tezahüratlar eşliğinde konuşması sadece demokratik bir ayıp değil, aynı zamanda hukuka, insani ve ahlaki değerlere karşı talihsiz bir meydan okumadır.

Demokratik bir kurumun, İsrail’in sınır tanımayan saldırganlığını dizginlemek yerine büyük insanlık suçlarının faillerine güç ve cesaret veren bir gösteriye alet olması esef vericidir.

Buna karşılık, Kongre binası içinde ve dışında vicdanlı tavır sergileyenlerin gösterdiği çabayı kıymetli buluyor, Kongre’de Netanyahu’nun konuşmasına karşı çıkan ve oturuma katılmayan sağduyu sahibi üyeleri takdirle karşılıyoruz.

Tüm insanlığın tanık olduğu soykırıma varan katliamın ve açık savaş suçlarının üstünü örtmeye Netanyahu’nun yalana dayalı şovu yetmeyecektir.

Başta ABD Kongresi olmak üzere, İsrail üzerinde siyasi etki sahibi tüm karar alıcıları Gazze’de akan kanı durdurmak için etkili tedbirler almaya, acil bir ateşkes için İsrail üzerindeki siyasi baskıları artırmaya ve işlenen vahim suçlar sebebiyle hesap verebilirlik çabalarına destek olmaya davet ediyoruz.

Savaş suçlularının konuşacakları yer, parlamentolar değil, uluslararası mahkemelerde sanık sandalyesidir.”

Tezkere yapılan oylamanın ardından kabul edildi.

Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı!

1722115047.jpeg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN