Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun, TBMM Adalet Komisyonu’nda 9. Yargı Paketi'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, hukukun temel ilkelerinin ihlal edildiğini savundu.
Gelecek-Saadet Grubu Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı Özbudun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda 9. Yargı Paketi'ne ilişkin yaptığı çarpıcı açıklamalarla gündeme damga vurdu. Özbudun, kanun teklifinin Anayasa'nın çeşitli maddelerine aykırı olduğunu ve bu nedenle hukukun temel ilkelerinin ihlal edildiğini savundu.
'ANAYASA'NIN 88. MADDESİNE AYKIRI'
Özbudun, öncelikle kanun teklifinin Anayasa'nın kanun yapma usulünü düzenleyen 88. maddesine aykırı olduğunu belirtti. 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle "bakanlar kurulu" kavramının ortadan kalktığını ve sadece milletvekillerinin kanun teklifi sunma yetkisine sahip olduğunu hatırlatan Özbudun, mevcut teklifin Adalet Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlandığı izlenimi oluştuğunu ifade etti.
Özbudun, "Bu durum, Anayasa'nın 88. maddesinin ihlali anlamına gelmektedir. Kanun metni milletvekilleri tarafından hazırlanmalıydı." dedi.
'TORBA KANUNLAR HUKUK DÜZENİNİN İNSİCAMINI BOZUYOR'
Torba kanun usulünü de eleştiren Özbudun, bu yöntemin Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesini ihlal ettiğini belirtti. Torba kanunlarda, aynı metin içerisinde birbirinden bağımsız birçok düzenlemenin yer aldığını ve bunun hukuk düzeninin insicamını bozduğunu söyleyen Özbudun, "Bu tür kanunlar, ortalama bir yurttaşın anlamakta zorlanacağı şekilde hazırlanıyor ve bu durum hukukçular için bile ciddi zorluklar yaratıyor." diye konuştu.
'KADININ SOYADIYLA İLGİLİ DÜZENLEME EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'
Kadının soyadıyla ilgili düzenlemeye dikkat çeken Özbudun, bu düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının 1989'dan beri Türkiye için bağlayıcı olduğunu hatırlatan Özbudun, Anayasa'nın 90. maddesine atıfta bulunarak, ulusal kanunlar ile uluslararası antlaşmalar arasında çelişki olduğunda uluslararası antlaşmaların uygulanması gerektiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bir hükmün aynen korunmasının Anayasa'nın 153. maddesine aykırı olduğunu ifade etti.
'BİR AY GERİYE GÖTÜREN HÜKMÜN YÜRÜRLÜĞÜNE ONAY VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'
Özbudun, teklifin 37. maddesindeki yürürlük tarihinin geçmişe dönük olarak belirlenmesini de eleştirerek, bunun Anayasa'ya ve hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.
Özbudun, "Bugün 11 Temmuz, biz burada bu süreci tamamlasak dahi, Genel Kurul’da görüşmelerin yapılması ve kanunun yürürlüğe girmesi en az bir hafta daha sürecektir. Bu nedenle, bir ay geriye götüren bir hükmün yürürlüğüne onay vermemiz mümkün değildir." ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'Yİ HUKUKSUZLAŞTIRMAKTAN HİÇBİRİNİZİN MENFAATİ OLMAYACAK'
TBMM'nin kanun yapma anlayışını eleştiren Özbudun, Anayasa'nın ve hukukun temel hükümlerinin ihlal edildiği bir süreç yaşandığını ifade etti. Özbudun, "Türkiye'yi böylesine hukuksuzlaştırmak ve anayasasızlaştırmaktan hiçbirinizin bir menfaati olmayacaktır. Tam aksine, hukuksuzluk ve anayasasızlık toplumun tamamı için çok ciddi bir sorun olacaktır." diyerek konuşmasını sonlandırdı.