Orman! Sen artık orman değilsin

Orman! Sen artık orman değilsin

Dört ilde 500 bin metrekare yeşilin betona açılmasının ardından 8 ilde 2.8 milyon metrekare alan daha orman vasfından çıkarıldı. Ülkenin akciğerlerini ve milli servetimizi yuta yuta ilerleyen acımasız istilanın ‘yasal dayanağı’ yeniden gündeme geldi. Orman Kanunu’na altı yıl önce konulan ek maddenin derhal iptal edilmesi çağrıları yapıldı.

Cumhurbaşkanı kararıyla Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas’ta bulunan yaklaşık 2 bin 854 kilometrekarelik alan, orman sınırları dışına çıkarıldı. ‘Yeşil kıyım’a tepki gösteren muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, Orman Kanunu’na altı yıl önce konulan ek 16. maddenin iptal edilmesini istedi.

TEK İMZAYLA 2 MİLYON METREKARELİK ALAN ORMAN VASFINDAN ÇIKARILDI

Türkiye’nin milli serveti niteliğindeki ormanları rant hırsına yenik düşüyor. Dört ilde toplam 493 bin metrekarelik alanın orman niteliğini kaybetmesinin ardından bu kez Cumhurbaşkanı imzasıyla 8 ilde daha 2 milyon 854 bin metrekare alan orman sınırı dışına çıkarıldı. Orman kıyımına tepki gösteren sivil toplum kuruluşları işgallerin yasal düzenlemeyle meşrulaştırıldığını savundu. ‘Türkiye’nin geleceği betona gömülüyor’ ifadesi kullanıldı.

gazete.jpg

‘ORMANLAR RANT SAHALARI DEĞİL SUYUMUZ, NEFESİMİZ VE CANIMIZDIR’

Kuzey Ormanları Savunması ‘Ormana sen artık orman değilsin diyen tek ülkeyiz. Buralar iş geliştirme sahası değil su, nefes, can ve vatandır’ açıklamasıyla kararı eleştirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem de, bugüne kadar yaklaşık 34 milyon metrekare alanın orman sınırları dışına çıkarıldığını belirtti. “Ormanların rant uğruna yok edilmesi şehirlerimizin son kalan akciğerlerinin de yok edilmesi anlamına geliyor” dedi.

HER KESİMDEN ‘KALDIRILSIN’ ÇAĞRILARI: YEŞİL TALANIN YASAL KILIFI - EK-16

Orman Kanunu’na 2018’de konulan Ek-16 maddesinin yeşil alanların orman sınırlarının dışına çıkarılmasına olanak tanıdığı belirtildi. CHP’li Erhan Adem “Bu maddenin yürürlükten kaldırılması gelecek nesillerimize bırakacağımız doğal mirasın korunması için büyük önem taşıyor” uyarısında bulundu. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da “Ek madde yürürlüğe girdiğinden beri 2 bin 600 hektar yeşil alan yok edildi” dedi.

Ormana hançer saplamaktan farksız olan inşaatlar tam hız devam ederken TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç, 2012-2022 yılları arasında 410 bin hektarı aşan orman alanın madencilik, enerji ve diğer kullanımlar için verilen izinlerle kaybedildiğini kaydetti.

İstanbul Beykoz’la birlikte dört ilde yüzbinlerce metrekare yeşil alanın araziye çevrildiğini KARAR gündeme getirmişti.

screenshot-2.jpg

TEK İMZAYLA YENİ TALAN

Türkiye’nin akciğerlerine hançer üstüne hançer vuruluyor. 28 Haziran’da dört ilde 500 bin metrekarelik alan orman vasfından çıkarılmıştı. Önceki gün de Cumhurbaşkanı kararıyla 8 şehirde 22 bin 854 kilometrekarelik toplam alan orman statüsünü kaybetti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas’ta ‘yeşil kıyım’ yapıldı. Uygulamaya tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 2018 yılında Orman Kanunu’na eklenen Ek Madde 16 ile ormanlık alanların ranta açılması sürecinin hızlandığına işaret etti. Adem “Bugüne kadar bir Bakanlar Kurulu, 26 Cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 34 milyon metrekare ormanlık alan, orman sınırları dışına çıkarılmış durumda. Özellikle İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Kuzey Ormanlarının yok edilmesi, büyük bir tahribata yol açtı. Kuzey Ormanları, şehrin kirli havasını temizleme görevini üstlenirken, aynı zamanda içme suyu havzalarını da barındırıyor. Ancak bu ormanların rant uğruna yok edilmesi, İstanbul’un son kalan akciğerlerinin de yok edilmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

“ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ”

Türkiye’nin doğal mirası olan ormanların korunması için yetkilileri acilen harekete geçmeye çağıran Erhan Adem, şöyle devam etti: “Beykoz ilçesi Bozhane Mahallesi’nde ve Riva Çayağzı Mahallesi’nde yapılan kaçak villalar, Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla yasal hale getirildi. Bu kaçak villaların her biri yaklaşık 40 milyon TL değerinde. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde 452 bin 575,96 metrekare ormanlık alanın yok edilmesi, bölgedeki ekosisteme büyük zarar verdi. Ormancılık bilimi ve hukuk açısından tutarlı olmayan bu uygulamaların acilen durdurulması gerekmektedir. Ek Madde 16’nın yürürlükten kaldırılması, gelecek nesillerimize bırakacağımız doğal mirasın korunması adına büyük önem taşımaktadır.”

screenshot-3.jpg

“ARTIK ORMAN DEĞİLSİN”

Kuzey Ormanları Savunması’ndan yapılan açıklamada “Ormana ‘sen artık orman değilsin’ diyen tek ülkeyiz. Ek 16’ncı madde kaldırılmalı ve maddeye göre çıkarılan kararlar iptal edilmelidir. Ormanlar iş-arsa geliştirme sahası değil su, nefes, can ve vatandır” denildi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da daha etkili yasal düzenlemelerin ve toplumsal bilincin artırılması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Özellikle 19.04.2018 tarihinde yayımlanan 7139 Sayılı Kanun’un 17. maddesi ve bu kanuna eklenen Ek-16 madde, ekosistemin ciddi şekilde zarar görmesine yol açtı.” Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Hüsrev Özkara ise “Villaları yıkıp ormandan çıkaracaklarına, ormanı ormandan çıkarıyorlar. Ek Madde 16, sözde vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için getirildi ancak uygulamada orman rantının en güçlü silahına dönüştü. 2B Yasasıyla 1981’den önce işgal edilmiş orman alanları affedilmişti. 1981 sonrası işgallere geçit verilmemişti. Ek Madde 16 ise çok daha tehlikeli. İşgalin ucu tamamen açık” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN