O kola markasında bakteri çıktı: Birçok kişi hayatı kaybetti

O kola markasında bakteri çıktı: Birçok kişi hayatı kaybetti

ABD’de ünlü fast food zincirlerinde tespit edilen ve ölüme yol açan kolalarda görülen E. coli bakterisi, hamburger zincirlerinin menülerinde soğan kullanımını yasaklamasına neden oldu. Araştırmacılar, E. coli bakterisi hakkında önemli uyarılarda bulunurken, Türkiye’de yapılan bir bilimsel çalışma ABD ve Avrupa’da dikkat çekti.

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden McDonald’s’ın ABD’de üretilen bazı ürünlerinde ölümcül E. coli bakterisinin bulunması, ülkede büyük bir yankı uyandırdı. Yetkililer, olayın kaynağının Kaliforniya merkezli bir ürün şirketi olduğunu ve bu şirketten gönderilen soğanların çeşitli eyaletlere dağıtıldığını belirtti. Dağıtılan soğanlarda E. coli bakterisinin tespit edilmesi üzerine, birçok kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Bu gıda skandalının ardından Taco Bell, Pizza Hut, KFC ve Burger King gibi global restoran zincirleri, menülerinden soğan içeren ürünleri çıkardı.

TÜRKİYE’DEKİ KOLALARDA VAR MI?

Türkiye’de üretilen kolaların ise E. coli bakterisine karşı etkili olduğu ortaya çıktı. Dünya genelinde ilgi gören bu olayın ardından, E. coli bakterisine yönelik çalışmalar da dikkat çekti. 2015 yılında Cumhuriyet Bilim Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, Türkiye’de üretilen kolaların E. coli ve salmonella gibi bakterilere karşı antibakteriyel özellik taşıdığını ortaya koydu.

DÜNYA BASININDA YANKI UYANDIRMIŞTI

2024 Paris Yaz Olimpiyatları’nda, Seine Nehri’nin kirli geçmişi nedeniyle yüzücüler etkinliklere temkinli yaklaşmıştı. Sporcular, etkinliklerden önce E. coli ve salmonella bakterilerine karşı bağışıklık kazanmak amacıyla kola tüketmişti ve bu durum dünya basınında geniş yankı bulmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN