Dünya Basını: İsrail’in bölgedeki davranışları varlığını tehlikeye atıyor

Dünya Basını: İsrail’in bölgedeki davranışları varlığını tehlikeye atıyor

İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarının şiddetlenmesiyle birlikte, dünya basını Tel Aviv yönetiminin bölgedeki hedefleri üzerinde yoğunlaştı. Birçok analizde, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etme ve yerleşim birimleri kurma planlarına dikkat çekildi.

İsrail’in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarına odaklanan dünya basını, Tel Aviv’in Gazze'yi yeniden işgal etme ve yerleşim birimlerini kurma girişimlerinin sonuçlarına dair analizler sundu.

WALL STREET JOURNAL:

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Gazze'nin kalıcı olarak işgal edilmesi fikrinin İsrail'de giderek daha fazla tartışıldığını ancak kamuoyu yoklamalarının halkın çoğunluğunun bu fikre karşı olduğunu gösterdiğini belirtti. Gazete, işgalin İsrail ordusunu daha da yıpratarak yeni bölgeye yerleştirilecek yeni yerleşimcilerin korunmasını zorlaştıracağını ve bu durumun "geniş çaplı bir isyan ve artan şiddetle sonuçlanabileceğini" vurguladı. Ayrıca, bu adımın iki devletli çözüm umutlarını tehlikeye atacağına dikkat çekildi.

MEDİAPART:

Fransız Mediapart sitesi, İsrail’i "serseri devlet" olarak nitelendirerek savaşın, Filistin halkını yok etmeyi ve bu toprakların kimliğini silmeyi hedeflediğini belirtti. Haberde, İsrail’in sadece Gazze’de değil, bölgedeki diğer ihlallerini de örtbas etmekte başarısız olduğu ifade edilerek, bu tutumun "İsrail’i varoluşsal bir tehdide doğru sürüklediği" belirtildi.

HAARETZ:

İsrail gazetesi Haaretz, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kendisini kurban olarak gösterme çabalarını ele aldı. Haberde, Netanyahu’nun insansız hava aracıyla konutuna düzenlenen saldırıyı, kişisel çıkarları doğrultusunda kullandığı belirtildi. Ayrıca, başbakanın kuzeydeki yerleşimcilerin ve tünellerdeki esirlerin güvenliği yerine kendi ailesinin güvenliğine öncelik verdiği eleştirildi.

FİNANCİAL TİMES:

İngiliz Financial Times gazetesi, Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki barış gücü (UNIFIL) mensuplarının İsrail tarafından kasıtlı olarak hedef alındığını ortaya koyan gizli bir rapora dikkat çekti. Rapor, 8 Ekim 2023'ten sonra İsrail’in uluslararası tepkilere rağmen UNIFIL’e ait üsleri doğrudan hedef almaya başladığını ve uluslararası hukuk tarafından yasaklı olan beyaz fosfor bombalarıyla yapılan saldırılar sonucu 15 askerin yaralandığını belgeledi.

POLİTİCO:

Amerikan Politico gazetesi, ABD'deki Arap seçmenlerin özellikle Michigan eyaletinde artan tepkisine değindi. Gazete, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Gazze ve Lübnan’a yönelik tutumunun Joe Biden yönetiminin politikasına paralel olmasının, Arap seçmenler arasında hayal kırıklığına neden olduğunu yazdı. Daha önce Biden’a oy veren Arap kökenli seçmenlerin, sivillerin artan can kaybına rağmen Harris’in pozisyonunu değiştirmemesinden dolayı öfkelendiği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN