Korkulan oluyor! Marmara Denizi'nde balıklarda bakteri paniği: O türlerde görülmeye başlandı

Korkulan oluyor! Marmara Denizi'nde balıklarda bakteri paniği: O türlerde görülmeye başlandı

Korkulan başımıza geliyor! Marmara Denizi'ndeki balıklarda bakteri paniği! O türlerde görülmeye başlandı!

Türkiye, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj felaketiyle karşı karşıya olduğu en büyük çevre sorunlarından biriyle mücadele ediyor. 2021 yılında başlatılan '2021-24 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı'na rağmen, bölgede istenilen iyileşme sağlanamadı. Yetkililer, denizdeki kirliliğin artarak devam ettiğini ve müsilaj gibi ekolojik felaketlerin tekrarlanma riskinin hala yüksek olduğunu belirtiyor.

MARMARA DENİZİ'NDE OKSİJEN SEVİYESİ DÜŞÜŞÜ

Marmara Denizi'nde su sıcaklığı 50 yılda 2,5 derece arttı'

Duvar'da yer alan haberde, Marmara Yaşasın Grubu'ndan yapılan açıklamalara göre, son 50 yıl içinde Marmara Denizi'nde ciddi bir oksijen kaybı yaşandı. 1970 yılında su yüzeyinin yarım metre altında çözünmüş oksijen miktarı 1 litrede 8.4 miligram iken, bu miktar 2018 yılında 4.9 miligrama düştü. Derin sularda ise aynı dönemde oksijen miktarı 5.3 miligramdan 0.9 miligrama geriledi. Bu durum, deniz ekosisteminin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Marmara Denizi'ndeki müsilaj seferberliğinde 25. gün! Bakan Kurum'dan açıklama - Son Dakika Haberler

Marmara Denizi'nin aşırı ısınmasında kirliliğin önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Akdeniz havzasındaki diğer denizlere göre daha hızlı ısınan Marmara Denizi'nde, suyun ışık geçirgenliğini azaltan askıda katı maddelerin fazlalığı büyük önem taşıyor. Bu durum, denizin aşırı ısınmasına ve ekosistemin dengesinin bozulmasına yol açıyor.

ATIK SULARIN YÜZDE 44'Ü ARITILMADAN BOŞALTILIYOR

Özellikle İstanbul'dan gelen evsel atık sular, Marmara Denizi'nin kirliliğinde başlıca faktör olarak öne çıkıyor. 2023 verilerine göre, İstanbul'un günlük atık su debisi 4.5 milyon metreküpe ulaşmış durumda ve bu atık suların yüzde 44'ü arıtılmadan doğrudan denize boşaltılıyor. Endüstriyel atık suların ise ne kadarının arıtıldığına dair net veriler bulunmuyor.

BALIKLARDA VİBRİO TÜRÜ BAKTERİ TESPİT EDİLDİ

Flesh-eating' bacteria spreading across East Coast could explode from climate change

Marmara Denizi'nin kıyı şeritleri 'hassas su kütlesi' olarak ilan edilmiş olmasına rağmen, kirlilik devam ediyor ve bu durum deniz canlıları üzerinde ciddi etkilere yol açıyor. 1900'lerin başında 124 ticari balık türüne ev sahipliği yapan deniz, günümüzde sadece 4-5 türle sınırlı kalmış durumda. Ayrıca, balıklarda hastalıklara yol açan vibrio türü bakteri de tespit edilmiştir.

Marmara Yaşasın Grubu'ndan Levent Büyükbozkırlı, Marmara Denizi'nin kurtarılması için belediyelerin evsel atık sularını ileri biyolojik arıtmaya geçirmesi ve endüstriyel atık suların ayrı ayrı arıtılmasını önerdi. Ayrıca, bölgedeki sanayi ve nüfus yoğunluğunun azaltılması ve büyük çaplı projelerin durdurulması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN