Komşusuna kızıp satın aldı, şimdi tonlarla ürün alıyor! 44 yıllık emekli profesör şimdi marka olma yolunda

Komşusuna kızıp satın aldı, şimdi tonlarla ürün alıyor! 44 yıllık emekli profesör şimdi marka olma yolunda

Komşusuna kızıp satın aldı, şimdi ise tonlarca ürün alıyor! 44 yıllık emekli profesör, marka olma yolunda hızla ilerliyor...

Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrah olarak tanınan Prof. Dr. Kenan Atabay, yaklaşık 15 yıl önce tatil için geldiği Sinop’u o kadar beğendi ki, yaz tatillerini burada geçirmeye başladı. Emekli olduktan sonra, 10 yıl önce arkadaşlarıyla birlikte Sinop'un Lala köyünde arazi satın aldı.

KOMŞUSUYLA YAŞADIĞI ANLAŞMAZLIK İLK ADIM OLDU

Atabay, satın aldığı araziyi kazıklarla çevirmek isterken komşusuyla yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle, yanındaki atıl durumu arazinin de sahibi olmaya karar verdi. Bu anlaşmazlık, Atabay’ın elma bahçesi kurma yolundaki ilk adımını oluşturdu.

20 DÖNÜMDE ELMA ÜRETİMİ

Emekli profesör komşu anlaşmazlığı sonucu aldığı atıl arazide tonlarca elma üretiyor

Bir süre sonra, Sinop'taki arazisinde yılın bir bölümünü geçirmeye başlayan Atabay, 20 dönümlük alana 4 bin elma fidanı dikti. 2018 yılında bu atıl araziden bir elma bahçesi oluşturan Atabay, şimdi yıllık ortalama 40 ton elma rekoltesi elde ediyor.

Elma bahçesi oluşturma niyetinin olmadığını söyleyen Atabay, komşusuyla yaşanan sorunların ardından arazinin kendisine ait olduğunu kanıtlamak için bir yol buldu. Atabay, “Yan komşumuz, 'Bizim arazimize giriyorsunuz.' diye epey bir sıkıntı yarattı. 'Amca biz senin arazine girmiyoruz, senin arazin burada başlıyor.' demeye kalmadan bize biraz kızdı. 'Satarım ben burayı.' dedi, 'Ben de alırım.' dedim. Sonuç olarak böyle bir yer aldık” şeklinde konuştu.

MARKALAŞMA SÜRECİ

Elma üretimi arttıkça, Atabay ve ailesi markalaşma yoluna gitmeye karar verdi. Başlangıçta sadece kendi ihtiyaçları için elma yetiştiren Atabay, 40 tonluk rekolteyi değerlendirmek için işlemeye başladıklarını belirtti. Sirke ve pekmez üretimi üzerine çalışmalar yürüttüklerini aktaran Atabay, “Elmalar başlangıçta incecik fidanlardı. O zamanlar bizi hiç korkutmuyordu ama bunlar büyüyüverdi. Niyetim ticaret değildi. Kendimize yetsin dedik ama 40 tona varan bir elma miktarı oluştu. Önce yakın çevreye, köylülere, tanıdıklarımıza işte şehirdeki bazı askeriye, öğretmenler lokaline elma dağıttık. Bu şekilde de bitiremeyince işlemeye başladık. Sirke, pekmez yapalım diye çalışmalarımız oldu. Öyle olunca çocuklarımız yardımcı oldu, buna bir de marka alalım dedik aldık, logomuzu yaptırdık. Biz yapıyoruz, hekimler yapıyor dolasıyla biraz farklı olsun diyerek sertifikalı olsun, ilaçsız yapalım dedik. Bu çaba ile devam etmeye çalışıyoruz. Şimdi elmalarımız 6-7 yaşına ulaştı. Ortalama 40 tona yakın elmamız oluyor her sene” dedi.

Bahçeyle ilgilenirken karşılaştığı en büyük zorluğun, iş gücü bulmak olduğunu kaydeden Atabay, bu nedenle Isparta’ya giderek budama teknikleri öğrendi.

Atabay, "Sinop Türkiye'nin en mutlu şehri. Bu mutluğunun temelini çok iyi bilmiyorum ama çalışacak arkadaş bulmakta çok zorluk çekiyorum. Dolayısıyla bahçenin yüzde 90 işini hemen hemen ben tek başıma yapıyorum diyebilirim. Bunun içinde budaması, daha sonra seyreltilmesi, ara sıra gübrelenmesi, sonra da meyvelerin toplanması gibi işler var. Bunların her biri 4 bin ağaca yapılıyor ve bunların her biri 20-30 gün sürüyor. Budaması 30 gün sürüyor mesela. Bunu yapabilmek için Isparta'ya gittim. Orada üniversiteden ayrılmış bir hoca vardı. Hocanın yanında iki gün kalıp budama öğrendim. Onu burada uygulamaya çalıştım. Her sene daha iyiye gidiyor" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN