İHH ve TİKA'nın Somali'de kurduğu Ziraat Fakültesi'nde mezuniyet heyecanı

İHH ve TİKA'nın Somali'de kurduğu Ziraat Fakültesi'nde mezuniyet heyecanı

İHH İnsani Yardım Vakfı ve TİKA’nın destekleriyle kurulan Somali Zemzem Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde mezun olan öğrenciler için diploma töreni yapıldı. Aynı üniversitede İHH'nın katkılarıyla TIP Fakültesi'nde bir de laboratuvar açıldı. Vakıf tarafından düzenlenen Yetim Şenliği programında da Somalili çocuklar güzel anlar yaşadı.

İHH İnsani Yardım Vakfı ve TİKA tarafından 2012 yılında Somali’nin başkenti Mogadişu’da açılan tarım okulu 2013 yılında Somali Anadolu Tarım Fakültesi’ne dönüştü. 2014 yılında çeşitli bölümlerin açılmasıyla Zemzem Üniversitesi kuruldu. Üniversite bugüne kadar 409 mezun verdi ve mezunlar, Somali'de özellikle tarım alanında birçok projeye öncülük etti.

Ziraat Fakültesi'nde bu yıl 40 öğrenci mezun oldu. Mezun olan öğrenciler için tören düzenlendi.Düzenlenen mezuniyet törenine Türkiye Cumhuriyeti Somali Büyükelçisi Alper Aktaş, İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, Somali Adalet ve Anayasa Bakanı Hasan Moalim, TİKA Somali Koordinatörü Zafer Ekşi, Maarif Vakfı Somali Koordinatörü Selçuk Baş, Diyanet Başkanlığı Din Müşaviri Ömer Faruk Arslan, Somali Yüksek Eğitim Başkanı Mohamed Abdullahi, Somali Maliye Eski Bakanı ve Milletvekili Dr. Elmi Mohamed Nur, Somali Kültür ve Dil Ajansı Başkanı İsmail Abdüllahi ve Albayrak Sergi Medya Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri katıldı.

yeni-proje-2024-10-18t163707-352.jpg

"Somali Zemzem Üniversitesi bizim için çok ayrıcalıklı bir proje"

Gerçekleştirilen törende konuşma yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, “İHH olarak gerçekleştirdiğimiz binlerce projenin içerisinde Somali Zemzem Üniversitesi de çok ayrıcalıklı bir yer tutuyor. Bunu mezuniyet törenlerine katıldığımız zaman annelerin gözlerindeki mutluluktan daha iyi anlıyoruz. Siz gençler inşallah bir daha bu memleketi savaşın içerisine sokmayacak ve ülkede güzel çalışmalara öncülük edeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Somali Büyükelçisi Alper Aktaş ise konuşmasında “Somali'nin çok değerli evlatları olan sizlerin temel işi bu ülkeyi teslim aldığınız noktadan, daha ileriye götürmektir” dedi. Aktaş’ın ardından kürsüye gelen TİKA Somali Koordinatörü Zafer Ekşi de, “TİKA, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Zemzem Üniversitesi'nin Somali'de yaptığı tarımsal kalkınma girişimleri sadece tarım sektöründe değil aynı zamanda ekonomik kalkınma ve toplumsal refah açısından da büyük bir önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Program sonrasında Hüseyin Oruç tarafından Somali Başbakan’ı Hasan Şeyh Mahmud’a Kudüs maketi ve hat sanatı eseri takdim etti.

10’uncu yıl heyecanı

Zemzem Üniversitesi’nin 10’uncu yılı münasebetiyle icra edilen programa, Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, TİKA Somali Koordinatörü Zafer Ekşi ve üniversite mensupları katıldı. Program sonrasında Hüseyin Oruç tarafından Somali Başbakan’ı Hasan Şeyh Mahmud’a Kudüs maketi ve hat sanatı eseri takdim etti.

Sanat sergisi açılışı

Somali’de savaşın bıraktığı izleri temizlemeye çalışan Türk kurum ve kuruluşları, insani yardımın yanı sıra sanatsal ve kültürel alanlarda da faaliyetlerde bulunuyor. Albayrak şirketi ve Zemzem Vakfı ortak olarak Başkent Mogadişu’da hat sanatı sergisi düzenledi. Düzenlenen sergiye İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, Türkiye Cumhuriyeti Somali Büyükelçisi Alper Aktaş, Somali Adalet ve Anayasa Bakanı Hasan Moalim, TİKA Somali Koordinatörü Zafer Ekşi, Maarif Vakfı Somali Koordinatörü Selçuk Baş, Yunus Emre Enstitüsü Vekili Gökhan Künarlıoğlu, Diyanet Başkanlığı Din Müşaviri Ömer Faruk Arslan, Somali Yüksek Eğitim Başkanı Mohamed Abdullahi eski Maliye Bakanı ve Milletvekili Dr. Elmi Mohamed Nur, Somali Kültür ve Dil Ajansı Başkanı İsmail Abdüllahi ve Albayrak Sergi Koordinatörü Esad Sivri katıldı. Sergiye açılışında kesilen kurdelenin ardından katılım sağlayan konuklar sergiyi dolaştı. Ve yapılan sanat eserlerini inceledi.

yeni-proje-2024-10-18t163825-135.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN