Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den Marmara uyarısı: Dördüncü deprem bölgesi

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'den Marmara uyarısı: Dördüncü deprem bölgesi

Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem bölgelerini sıralarken, 20 milyona yakın insanın yaşadığı İstanbul'un da bulunduğu Marmara Bölgesi'nin dördüncü sırada yer aldığını belirtti.

Iğdır Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem risklerine ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Moriwaki, Türkiye’de depremlerin doğudan batıya bir domino taşı gibi ilerlediğini belirterek, tarihsel depremlerden örnekler verdi. "1939 Erzincan depremi, 1941 Tokat depremi, ve 1999 Gölcük depremine kadar uzanan bir zincir var" dedi.

DEPREME KARŞI HAZIRLIK ÇAĞRISI

Moriwaki, depreme karşı topyekun hazırlık yapılmasının önemine vurgu yaptı. "Kaç binanın yıkılacağını analiz ederek, ona göre önlem alabiliriz. Eğer dikkat edersek, depremde yüzde 70 oranında önlem alabiliriz. Bu çok büyük bir rakam. O zaman depreme karşı önlem için neden şimdiden başlamıyoruz?" ifadelerini kullandı.

MARMARA VE EGE BÖLGELERİNDEKİ DEPREM RİSKİ

Türkiye'nin farklı bölgelerindeki deprem risklerine değinen Moriwaki, özellikle Marmara Bölgesi'ne dikkat çekti. "Depremin ne zaman ve nerede olacağını tahmin etmek zor. Eskiden Konya, Karaman, Niğde bölgelerinde deprem olmadığı söyleniyordu, ama artık her yerde deprem oluyor" dedi. Ege Bölgesi'nde çok büyük depremler olmasa da sık sık depremler yaşanabileceğini belirtti.

ADANA, KIBRIS VE DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Moriwaki, Adana ve Kıbrıs bölgelerinin komple deprem bölgesinde yer aldığını belirterek, Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'in de ikinci derecede tehlikeli bölgeler arasında olduğunu söyledi. "Bazen domino taşı geriye dönüyor" diyen Moriwaki, bu bölgelerde de deprem riski olduğunu vurguladı.

İSTANBUL VE İZMİR’DEKİ KADAR KORKMAYA GEREK YOK

Türkiye’nin 81 ilinin 71’ini gezdiğini ve seminerler verdiğini söyleyen Moriwaki, "Türkiye’deki iller kıpkırmızı oluyor. Ancak Iğdır 2. tehlikeli bölgededir. Eski tarihlere bakarsak 7 büyüklüğünde büyük deprem yok. Fay hattı olduğu için hiç deprem olmaz diye bir şey söyleyemeyiz. İzmir veya İstanbul’daki kadar korkmaya gerek yok" dedi.

MARAŞ DEPREMİ: HİROŞİMA’DAN 17 KAT DAHA BÜYÜK

Maraş’ta meydana gelen depremin, Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyük olduğunu belirten Moriwaki, "Bazen depremler büyüklük olarak 1 gözüküyorsa, güç olarak 32 kata eşit oluyor. Bingöl’de kaç defa deprem meydana geldi. Bazen soruyorlar hocam orada bir rahatlama oldu mu? Hayır diyorum. Bu depremler bin kattan sadece bir katı kırdı. Orada bekleyen 999 tane daha enerji var" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN