Adana'da yaşayan vatandaşların isyanı istila ile birlikte her geçen gün büyüyor. Adana'yı baştan sona sarıyor hasat süreci büyük vurguna uğruyor. Tarlaların başında bekleyen çiftçiler hasattan dert yanıyor ürünler talan ediliyor. İşte tüm detaylar…
Adana'nın Feke ilçesinde artan çekirge popülasyonu üreticilerin de çilesi oluyor. Bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle zirai ilaçlamanın fayda etmediğini belirten çiftçiler bahçeleri saran istila karşısında lavantalarında büyük zarara uğradığını söyledi.
2 YILDIR DEVAM EDİYOR
2 yıldır artan çekirge popülasyonu nedeniyle geçtiğimiz yıl hasat yapamadığını söyleyen çiftçiler bu sezon başında bahçede yüzlerce çekirge yüzünden lavantaların zarar gördüğünü aktardı. Yücel Yavuz bahçede ilaçlama yapılmasına rağmen Yağmur geçişleri nedeniyle ilaçların da faydasız kaldığını söyleyerek 7 dönüm lavanta bahçesinde yüzlerce çekirge ile mücadele ettiklerini aktardı.
Bahçede hasat yapacak bir lavanta kalmadığını dile getiren Yavuz, 5 yıl önce 6 dönüm alana lavanta ektiklerini belirterek 2 yıldır çekirge ile baş etmek durumunda kaldıklarını söyledi. Yeni çıkan lavantaları kopardıklarını söyleyen Yavuz, “Ne yapacağımızı şaşırdık. Akşama kadar ilaç sıkıyorum yağmur yağıyor, yeniden ilaçlamak zorunda kalıyoruz, usandım. Her yerde çekirge var ve çok fazla sayıda" dedi.
ÇİÇEK AÇMASINI ENGELLİYOR
Aynı bölgede lavanta bahçesi bulunan Emine Yavuz ise 5 dönüm lavanta ektiğini söyleyerek bahçe bakımını ve ilaçlamasını yaptırmasına rağmen çekirgelerle baş edemediklerini söyledi. Üretici Sevim Aksoy ise ilaçlama ile mücadele ettiklerini söyleyerek "Aşırı çekirge gözlemliyoruz baş etmek mümkün değil. Lavantanın çiçek açmasına müsaade etmiyor" sözlerini dile getirdi.
Kozan İlçe Tarım Müdürlüğü, çekirge popülasyonunun artış gösterdiği bölgelere ilaç desteği sağlandığını aktararak ilaçlama yapıldığını belirtti. Bireysel bağ ve Bostan gibi özel alanların vatandaşların zirai ilaç bayilerinden ilaç alarak ilaçlanması gerektiğini dile getiren müdürlük, tapan yöresindeki lavanta bahçelerinde görülen çekirgelerin bölgesel olarak görüldüğünü aktararak popülasyon artışının engellenmesi amacıyla tarım olarak saha taraması yapıldığına aktardı.