Şifasıyla sık sık tüketilen bitkiler arasında yer alıyor endemik türü eklenmesi ile birlikte cezası da dudak uçuklatıyor. Bu bitkiye elini sürenin başına 387.141 TL patlıyor.
Siirt'te Sinep Köyü'nde bulunan ve lokal endemik bitki özelliğine sahip olan Siirt adaçayını (Salvia Siirtica) cezası ile herkesin dudağını uçuklatıyor. Şifası ile bilinen Siirt adaçayını koparanlar 387.141 TL ile karşı karşıya kalıyor.
SADECE 20 GÜN AÇIYOR
Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Sinep Köyü mezarlığında yetişen ve IUCN kriterlerine göre tek yaşama alanına sahip olduğu ve popülasyondaki birey sayısı nedeniyle nesli kritikler listesinde yer alan Siirt adaçayı koruma altında tutuluyor.
Siirt Üniversitesi (SİÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada adaçayının ballı babagiller familyasına ait bir tür olduğunu belirtti. Ülke genelinde yaklaşık 100 tür içerisinden 50'den fazlasının endemik bitki türü sınıfında yer aldığını dile getiren Fidan, bazılarının lokal endemik türleri arasında yer aldığının altını çizdi. Siirt adaçayının lokal endemik türler arasında yer aldığını ifade eden Fidan, yeryüzünde yalnızca Siirt'te belirli bir noktada yayılışı bulunan bu ürünün yılın 15-20 günlük bir süresinde çiçek açtığını belirterek çiçeklerini kapatarak meyve oluşturmaya başladığını söyledi.
KOPARANIN BAŞI YANIYOR
Siirt adaçayının tehlikeli ürünler kategorisinde yer aldığını vurgulayan uzman isim, Bu nedenle koruma altına alındığını belirtti. Siirt adaçayını koparanların 387.141 TL ödemek zorunda kalacağını ifade eden Fidan, bu türün yayılış gösterdiği köy mezarlığını işaret ederek şu açıklamalarda bulundu:
“Siirt adaçayının bulunduğu alan aslında çok önemli. İnancımız gereği mezarlıklar bitkilerin korunması için çok önemli alanlardır. Çünkü biz mezarlıklardan bir şey koparılmasının doğru olmadığına inanıyoruz.
Bu bitkinin doğal yayılış alanı bir mezarlık. Doğal olarak da koruma altında olan bir tür olarak hesaplıyoruz.”
Ballıbabagiller familyasına ait tıbbi aromatik bitkiler grubunda yer alan Siirt adaçayının Üzerinde birçok araştırmacı tarafından yapılan çalışmalar olduğunu belirten Fidan, endemik bitkilerin birey sayısının artırılmasının önemine vurgu yaptı.