Gelen o SMS'lere sakın tıklamayın! Dolandırıcılar ‘0 faiz’ mesajıyla işbaşında

Gelen o SMS'lere sakın tıklamayın! Dolandırıcılar ‘0 faiz’ mesajıyla işbaşında

Dolandırıcılık vakalarının her geçen gün arttığı Türkiye'de bu kez de EPİAŞ, hedef oldu. Dolandırıcılar, sadece elektrik ve doğal gaz piyasasında alım-satım teklifi yapmak isteyen şirketlerin girebildiği SMS uygulamasına girerek 1 milyon 287 bin 505 kişiye, "Adınıza kayıtlı 8 bin 953 TL kart aidat iadeniz onaylanmıştır. Başvuru için linke tıklayın" mesajı gönderdi. EPİAŞ, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Savcılık, Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) yönelik dolandırıcılık girişimi hakkında detaylı bir başvuruda bulundu. Başvuruda, EPİAŞ’a SMS altyapı hizmeti sunan Asist Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme Ltd. Şti.’nin adı geçti. Dolandırıcılar, Türkiye’nin 95 dev enerji şirketinin ortağı olduğu EPİAŞ’ın sistemine kadar sızdı. Şebeke EPİAŞ’ın SMS uygulaması üzerinden 1 milyon 278 bin 505 mesaj gönderdi. Şirket adına, şüphelilere yönelik suç duyurusunda bulunuldu.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Savcılık başvurusuna göre, dolandırıcılar 15 Temmuz günü saat 14.00 sıralarında EPİAŞ’ın SMS uygulamasına sızdı. Bu uygulamaya girme yetkisi bulunanlar yalnız elektrik ve doğal gaz piyasasında alım-satım teklifi yapmak isteyen şirketler oluyor.

DOLANDIRICILAR 1 MİLYON 287 BİN 505 ADET FARKLI NUMARAYA SMS GÖNDERDİ

Şebeke, EPİAŞ SMS uygulaması üzerinden 1 milyon 287 bin 505 adet farklı numaraya SMS gönderdi. Atılan SMS’lerin 468 bin 233 cep telefonu kullanıcısına iletildiği belirlendi. Yüz binlerce kişiye gönderilen mesajlarda bir link yer aldı. Mesajların bir kısmında “Adınıza kayıtlı 8 bin 953 TL kart aidat iadeniz onaylanmıştır. Başvuru için linke tıklayın” ifadeleri yer alırken, başka birtakım mesajda ise iki ayrı bankanın adı kullanılarak 36 aya kadar 0 faizli kredi verildiği kaydedildi.

'SMS'E GELEN KODU TUŞLAYIN'

Başvuruya göre, 15 Temmuz 2024 tarihinde müvekkil şirket çalışanı C.R.’in kullandığı 0532 376 XX XX numaralı telefon, 505 366 XX XX numaralı telefondan aranarak dolandırılmaya çalışıldı. Arayan kişi kendisini Asist Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme Ltd. Şti. yetkilisi olarak tanıtarak şu ifadelerde bulundu:

“Planlı bakım çalışması yapıyoruz. Hesabınızı altı aydır kullanmadığınızı fark ettik. Kullanılmayan hesapları bloke etmek için sizinle bir SMS paylaşıyorum. Telefonunuzdan, SMS’le gelen kodu tuşlayarak girin.”

HUKUKA AYKIRI HİLELİ YÖNLENDİRME

Savcılık başvurusunda, arayan kişinin bu ifadeleriyle dolandırıcılık suçuna giren hukuka aykırı ve hileli bir yönlendirme yaptığı belirtildi. Şüpheli konumunda olan kişinin, dolandırıcılık girişiminde kullanılan SMS’lerin gönderildiği IP numarası da başvuruda yer aldı.

Savcılık, bu dolandırıcılık girişimi hakkında kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, EPİAŞ ve Asist Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme Ltd. Şti. ile ilgili detaylar incelenecek ve şüpheli kişilerin kimlikleri tespit edilmeye çalışılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN