Bursalılar gözünüz aydın! Türkiye’de sadece size yapılacak, dünyada 92 ülkede vardı

Bursalılar gözünüz aydın! Türkiye’de sadece size yapılacak, dünyada 92 ülkede vardı

Bursalılar gözünüz aydın! Dünyada 92 yer de vardı. Şimdi size yapılacak… Türkiye’de bir ilk

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İnegöl ilçesi Başalan Yaylası’nda kurulan Türkiye’nin ilk ‘Karanlık Gökyüzü Parkı’ bugün açılıyor. Dünyada sadece 92 örneği bulunan bu özel parkta, atölyelerden drama ve oyun etkinliklerine, perseid göktaşı yağmuru gözleminden fikir yarışmasına kadar birçok etkinlik düzenlenecek.

Günümüzde insanlar gökyüzüne baktıklarında, kuzeyden güneye uzanan Samanyolu galaksisinin milyarlarca yıldızdan oluşan ışıklı yolunu göremezken, takım yıldızlarını veya gezegenleri çıplak gözle seçmek neredeyse imkansız hale geldi. Bunun en büyük nedeni ise ışık kirliliğidir.

Dünyanın dört bir yanında dış aydınlatmaların elektrik tüketimindeki payı her geçen gün artarken, ışık kirliliği de önemli bir çevre sorunu haline geldi. Kontrolsüz aydınlatmalar, gökyüzünün fon parlaklığını artırarak gökcisimlerini görünmez kılmaktadır.

img-1389.jpeg

Daha yaşanabilir ve temiz bir kent için çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği’nin belirlediği standartlara uygun olarak Türkiye’nin ilk ‘Karanlık Gökyüzü Parkı’nı Bursa’ya kazandırıyor. Dünyada sadece 92 örneği bulunan bu park, ışık kirliliğinden en az etkilenen İnegöl ilçesi Başalan Yaylası’nda 10-11 Ağustos tarihlerinde hayata geçirilecek.

Başalan Yaylası’nın doğal dokusu korunarak hazırlanan park, turizmin çeşitlendirilmesi ve macera turizmine yönelik çalışmalar için tematik bir alan olacak. Doğa ve astronomi meraklıları iki gün boyunca astronomi, doğa gözlemleri ve çeşitli atölyelerle dolu dolu bir deneyim yaşama fırsatı bulacak. Gün boyunca teleskop yapım aşamaları ve astro fotoğrafçılık gibi çeşitli atölyeler, drama ve oyun etkinlikleri, vaka çalışmaları, karaoke ve müzik dinletisi, astronomi üzerine sohbetler yapılacak.

Gece saatlerinde ise katılımcılar perseid göktaşı yağmurunu gözlemleyebilecek. Etkinlikler kapsamında düzenlenecek fikir yarışması ile katılımcılar çeşitli ödüller kazanma fırsatı bulacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN