Bolat'tan Schengen sorununa ilişkin açıklama: Üye ülkeleri sıkıştırıyoruz

Bolat'tan Schengen sorununa ilişkin açıklama: Üye ülkeleri sıkıştırıyoruz

Schengen vize başvurularında red oranları yükselişine devam ederken Ticaret Bakanı Bolat, katıldığı televizyon programında Türkiye'den yapılan vize başvurularına verilen ret konusuna değindi. Bolat, "Vize konusunda ikili bazda üye ülkeleri sıkıştırıyoruz yeni mekanizmalar geliştirmelerini istedik." dedi. Ticari ve turistik faaliyetlerdeki aksamaların önüne geçmek amacıyla adımlar attıklarını söyleyen Bolat" Fast track vize uygulaması için de yeni mekanizmalar üretilmesi talebinde bulunduk" dedi.

Pandemi sonrası Avrupa'nın kapılarını Türk iş insanlarına kapatan Schengen vize retleri, Türkiye'nin ihracatçıları ve lojistik sektörünü iş yapamaz hale getiriyor. Birçok iş insanı, vize alamadıkları için fuar ziyaretleri ve iş görüşmelerini gerçekleştiremezken, ihracat ettikleri ürünlerin satış sonrası servisini gerçekleştirmek isteyen firmalar da vize engeline takılarak müşteri ilişkilerinde sorunlar yaşıyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Habertürk TV ve Bloomberg HT ortak yayınında Türkiye'den yapılan vize başvurularına verilen ret konusuna değinerek "Vize konusunda ikili bazda üye ülkeleri sıkıştırıyoruz, yeni mekanizmalar geliştirmelerini istedik. Vizede Türkiye’den başvurularda ret oranının yüzde 16 olduğu söylendi, en yüksek ret Almanya’da." dedi.

"VİZEDE TÜRKİYE’DEN BAŞVURULARDA EN YÜKSEK RET ALMANYA’DA"

Bolat şu ifadeleri kullandı:

"Vize konusunda ikili bazda üye ülkeleri sıkıştırıyoruz, yeni mekanizmalar geliştirmelerini istedik. Vizede Türkiye’den başvurularda ret oranının yüzde 16 olduğu söylendi, en yüksek ret Almanya’da. Avrupa'nın vize uyguladığı firmalar aslında kendi firmaları, bunu dile getiriyoruz. Hizmetler sektörü ihracatına çok önem veriyoruz, burada 52,5 milyar dolarlık fazlamız var. 2028'e kadar Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaretimizi yüzde 40 artırma hedefimiz var.

Pandemiyle birlikte bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yüksek enflasyonist süreç başladı. Gıda fiyatlarına yönelik yoğun denetimlerimiz ve düzenlemelerimiz var. Fahiş fiyata ceza uygulamasında üst sınır 101 milyon liraya çıkarıldı. Rekabet Kurulu'nun ilk 6 ayda uyguladığı ceza 41,1 milyar liraya ulaştı. Yaptığımız düzenlemelerle stoklanan 600 bin araç ortaya çıktı. Son bir yılda temel gıdalarda çok yüksek artış yok. Bazı ürünlerin hasadıyla bir önceki hasadı arasındaki zamanda geçici fiyat yükselişleri oluyor.”

"FAST TRACK VİZE" UYGULAMASI

Ticari ve turistik faaliyetlerdeki aksamaların önüne geçmek amacıyla adımlar attıklarını söyleyen Bolat, "Fast track vize uygulaması için de yeni mekanizmalar üretilmesi talebinde bulunduk" dedi.

FAST TRACK VİZE NEDİR?

Pasaport ve güvenlik kontrolünden hızlı geçiş imkanı sağlayan fast track uygulaması hızlı geçiş kapısından öncelikli geçiş hakkı oluşturur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN