Bir dokunan bin yanacak! Bu hayvanlara zarar verenlere rekor ceza geliyor, bakanlık listeyi güncelledi

Bir dokunan bin yanacak! Bu hayvanlara zarar verenlere rekor ceza geliyor, bakanlık listeyi güncelledi

Yaban hayatını korumak adına atılan yeni bir adımla o hayvanlara dokunanlar pişman olacak. Öyle ki izinsiz toplama ya avlanma gibi durumlar söz konusu olduğunda ciddi miktarlarda para cezası kesilecek. İşte detaylar…

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yaban hayatını koruma adına uygulayacağı yüksek tazminat bedellerini açıkladı. Nesli tükenmekte olan türlerden Anadolu parsına kadar birçok yaban hayvanının avlanması durumunda verilecek cezalar rekor seviyelere ulaştı. İşte 2024-2025 av dönemi için güncellenmiş tazminat listesi!

yeni-proje-26.jpg

YÜKSEK TAZMİNAT BEDELLERİYLE YASAK AVLANMA MÜCADELESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yasak avlanma ve yaban hayatına zarar verilmesi durumunda uygulanacak tazminat bedellerini güncelledi. Yeni düzenlemeyle birlikte, Türkiye’de koruma altında olan birçok türün avlanması veya zarar görmesi durumunda ödenecek cezalar rekor seviyelere çıkarıldı.

yeni-proje-27.jpg

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN TÜRLER İÇİN ŞOK CEZALAR

2024-2025 av döneminde, nesli tükenmekte olan Anadolu parsını avlamanın cezası 30 milyon lira olarak belirlendi. Anadolu parsını avlayanlara verilecek bu yüksek tazminat bedeli, diğer türler için belirlenen cezaların çok üzerinde. Çizgili sırtlan, karakulak ve vaşak gibi diğer koruma altındaki türler için cezalar ise sırasıyla 2 milyon 500 bin lira, 600 bin lira ve 600 bin lira olarak açıklandı.

KUŞ VE SÜRÜNGEN TÜRLERİNDE DE YÜKSEK TAZMİNATLAR

Kuş türlerinde de yüksek tazminat bedelleri uygulanacak. Özellikle atmacagiller ve doğangiller familyasındaki tüm türler için cezalar 100 bin lira olarak belirlenirken, nesli tükenme tehlikesi altında olan kelaynak, çeltikçi ve kaşıkçı gibi türlerin cezaları 80 bin lira olarak belirlendi. Sürüngen türlerinde ise yeşil kaplumbağa, Nil kaplumbağası ve Fırat kaplumbağası gibi türler için 40 bin lira, çöl varanı içinse 35 bin lira tazminat bedeli uygulanacak.

yeni-proje-28.jpg

TAZMİNAT BEDELLERİ YASA DIŞI FAALİYETLERİN ÖNÜNE GEÇMEYİ HEDEFLİYOR

Bakanlık, bu yüksek tazminat bedellerinin yaban hayatını koruma ve yasa dışı avcılıkla mücadelede etkili bir araç olmasını amaçladığını vurguluyor. Ayrıca, bu bedellerin, türlerin yumurtalarının yasadışı toplanması durumunda da geçerli olacağını belirtiyor. Vatandaşların yaban hayatını koruma konusunda daha duyarlı olması gerektiği ifade ediliyor.

Bu kapsamlı düzenleme ile birlikte, Türkiye’deki yaban hayatın korunması ve yasadışı avcılığın önlenmesi adına önemli bir adım atılmış oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN