Berivanlar süt sağımında! Her gün at sırtında kilometreler katediyorlar! Patika yollar, vadiler, dik yamaçlar aşıyorlar

Berivanlar süt sağımında!  Her gün at sırtında kilometreler katediyorlar! Patika yollar, vadiler, dik yamaçlar aşıyorlar

Bütün bu emek yalnızca süt sağmak için yapılıyor. Berivanlar her gün üşenmeden at sırtında kilometrelerce yol kat ediyor patika yollar, vadiler, dik yamaçları aşıp kaliteli süte ulaşıyor. Bu sütten elde edilen ürünlerin tadına doyum olmuyor.

Herkesin olsa da tüketsek dediği o ürünleri berivanlar emek emek işliyor. Her gün atın sırtına atladığı gibi bidonlarla yola düşüyor dik yamaçlar demeden zorlu yolları aşıyor. Bu sütlerden elde edilen ürünler kapış kapış gidiyor.

AT SIRTINDA KİLOMETRELERİ DEVİRİYOR

Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı gelenekler sürdürülürken Van'ın Gürpınar ilçesinde yaşayan berivanlar her gün kilometrelerce yol kat ediyor. Süt sağan kadın anlamına gelen berivan geleneği günümüzde de sürdürülüyor. Yüksek rakımlı yaylalarda otlatılan küçükbaş hayvanları sağmak için her gün at sırtında kilometrelerce yol kat eden kadınlar kaliteli ürünlere ulaşıyor.

Muş'ta berivanların süt sağım mesaisi sürüyor

İlçeye 90 kilometre uzaklıkta yer alan Yalınca Mahallesi Duav mezrasında yaşamını sürdüren kadınlar sabah gün ışığı gibi işe koyuluyorlar. Ev işlerini bitiren kadınlar hiç boş durur mu? bu kez de at sırtına atladığı gibi koyun sağmaya gidiyorlar. Atlarla patika yollar, vadiler ve dik tepeleri aşarak koyun sürülerinin bulunduğu 8 kilometre uzaklıktaki 2700 rakamla yaylaya ulaşan kadınlar kaliteli ürünler elde ediyor.

Berivanlar süt sağımı için at sırtında kilometrelerce yol katediyor

Koyun ve keçilerden elde ettikleri sütü beraberinde getirdikleri bidonları dolduran kadınlar at sırtına yükledikleri gibi ev yolunu tutuyorlar. Her gün aynı işlemi tekrarlayarak kilometrelerce yol ilerleyen berivanlar sütten elde ettikleri peynir, yoğurt ve tereyağı gibi ürünleri satarak da geçimlerini sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN