Baraj gölü çekildi: Köy ve mezarlık 16 yıl sonra su yüzüne çıktı

Sivas'ta 16 yıldır sular altında olan Maden köyü ve mezarlığı Pusat Barajı'ndaki su seviyesinin düşmesiyle yeniden ortaya çıktı.

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Pusat, Maden, ve Alanyurt köylerinin arazileri, 2002 yılında yapımı tamamlanan ve 2008 yılında su tutmaya başlayan Pusat İçme Suyu ve Sulama Barajı dolayısıyla sular altında kalmıştı. Baraj inşası nedeniyle 3 köy taşındı.

9951440.jpg

MADEN KÖYÜ VE MEZARLIĞI 16 YIL SONRA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Ancak, bu yıl yaşanan kuraklık, Sivas'a verilen su ve tarımsal sulama faaliyetleri nedeniyle barajdaki su seviyesi önemli ölçüde düştü. Su seviyesindeki bu düşüşle birlikte, 16 yıldır sular altında olan Maden köyü ve köyün mezarlığı yeniden gün yüzüne çıktı.

9951432.jpg

'HİÇ BU KADAR DÜŞMEMİŞTİ'

Yeni yerleşim yerine taşınan Alanyurt köyünün muhtarı Celal Aksoy, su seviyesindeki düşüşün bu dereceye kadar hiç gerilemediğini ifade etti. Aksoy, "Baraj son 4 aydır yağış almadığı için baya alçaldı. Bu sene tamamen çekildi ve Maden köyü tamamen gözüktü.

9951434.jpg

Hiç bu kadar düşmemişti. İş nedeniyle köye çok gidip geliyordum. Tarımsal sulama, Sivas'a verilen su ve kuraklık nedeniyle su bu derecelere kadar düştü" dedi.

9951435.jpg

'BU YILKİ KADAR ÇEKİLME OLMAMIŞTI'

Köylülerden Fuat Yıldız da bu yılki kadar büyük bir çekilmenin ilk kez yaşandığını belirtti. Yıldız, "Baraj 2008 yılında suyun gözü kapandığından bu zamana kadar, bu yılki kadar çekilme olmamıştı.

9951437.jpg

Su altında kalan köy Maden köyüydü. Bu köy hiç bu şekilde açılmamıştı. Mezarlarında bir kısmı suyun içindeydi. Ama şu anda hepsi tamamen suyun dışında" diye konuştu.

9951438.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN