Bu karar Almanya'daki Türkleri ilgilendiriyor! Bugünden itibaren başlıyor! Yeni detaylar ortaya çıktı! Almanya'da yaşayan Türkler için önemli karar...
Almanya'da yaşayan Türkler için önemli bir gün geldi. Yeni Vatandaşlık Yasası, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu yasa, Almanya'da yaşayan ve Alman vatandaşlığı almak isteyen Türklerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmalarını gerektirmeyecek.
2000 SONRASI ALMAN VATANDAŞLIĞINA GEÇENLER İÇİN YENİDEN TÜRK VATANDAŞLIĞI İMKANI
2000 yılından sonra Alman vatandaşlığına geçen Türkler, yeniden Türk vatandaşlığını alabilecek. Bu yeni düzenleme, çifte vatandaşlık konusunda uzun süredir beklenen bir değişikliği içeriyor.
Federal Meclis SPD Milletvekili Macit Karaahmetoğlu, Türk vatandaşlarına Alman vatandaşlığına başvurmaları ve Almanya’da demokrasiye aktif olarak katkıda bulunmaları çağrısında bulundu. Karaahmetoğlu, demokratik süreçlerin güçlenmesine Türklerin katkısının büyük olacağını vurguladı.
TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI
Önceki dönemlerde Almanya Türk Toplumu Başkanı olarak görev yapan Kenan Kolat, bu değişikliği "tarihi bir olay" olarak nitelendirdi. Kolat, Almanya’nın göç olgusunu tamamen kabul ettiğini ve bu durumun Almanya demokrasisi için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Kolat, "Almanya’daki Türk toplumu ırkçılığa karşı önemli bir panzehir olacak. Türklerin büyük bölümü ırkçı partilere oy vermeyecek. Bu da demokrasinin sağlıklı işlemesini sağlayacak" dedi.
ALMANYA TÜRK TOPLUMU BAŞKANI GÖKAY SOFUOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI
Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, 27 Haziran'ın Almanyalı Türkler için göç tarihine geçecek önemli bir gün olduğunu ifade etti. Sofuoğlu, yeni yasanın önemini vurgularken, bu düzenlemenin Almanya'daki Türk toplumu için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
YENİ VATANDAŞLIK YASASININ DETAYLARI
Yeni yasayla birlikte, Almanya vatandaşlığına başvuru için ülkede ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla indirildi. Okul veya mesleki başarı, iyi Almanca bilgisi, kamu yararına faaliyetler gibi kriterlere sahip olanlar ve başarılı entegrasyon gösterenler, üç yıl sonra da Alman vatandaşlığına geçebilecek. Ayrıca, birinci kuşak göçmenler ve 67 yaş üstündekiler için yazılı Almanca testi kaldırıldı. En az beş yıldır Almanya’da yaşayan göçmenlerin çocukları da Alman vatandaşı olabilecek.
Alman vatandaşlığına başvuracak kişilerin, Alman Anayasası’nın özgür demokratik temel düzenine bağlılık göstermesi gerekecek. İslam karşıtı, Yahudi düşmanı, homofobik olmamaları ve kadın haklarına riayet ettiklerini taahhüt etmeleri istenecek. Almanya’da lise veya yüksek öğrenim yapmayanlar, Einbürgerungstest adı verilen vatandaşlık testine tabi tutulacak. Başvuran kişinin cezai bir suçtan mahkumiyeti olmaması ve Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi B1 seviyesinde Almanca dil becerisini göstermesi gerekecek. Ayrıca, başvuru sahibinin sosyal yardım almıyor olması da şartlar arasında yer alıyor.