Adanalılar ve Avrupalılar kapışıyor! Gıdadan kozmetiğe kadar kullanılıyor! 10 mahallede yetişip,3 bin aileye geçim kapısı oluyor

Adanalılar ve Avrupalılar kapışıyor! Gıdadan kozmetiğe kadar kullanılıyor! 10 mahallede yetişip,3 bin aileye geçim kapısı oluyor

Türkiye'nin o şehrinde on mahallede Birden bu ürün yetiştiriliyor tam 3000 ailenin geçim kapısı oluyor. Gıdadan kozmetik sanayiye kadar her alanda kullanılıyor, yurtdışından gelen taleplere yetişilmiyor.

Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen ürünler hem iç pazarda hem de dış pazarda yoğun ilgiyle karşılanıyor. 10 mahallenin yetiştirdiği bu ürünler 3.000 ailenin geçim kapısı haline dönüşüyor. Pazarda lider konumda yer alan bu ürünlerin sağlığa olan faydası ise saymakla bitmiyor.

PAZARIN LİDER ÜRÜNÜ

Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen siyah havuçlar gıda ve kozmetik sanayinde en çok aranan ürünler arasında yer alıyor. Doğal gıda boyası olarak kullanılan siyah havuçlar Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine de en çok gönderilen ürünler arasında yer almaktadır. Ereğli'ye özgü bir ürün olarak bilinen siyah havucun sağlığa olan faydaları da sık sık vurgulanıyor.

Alıcısı hazır siyah havuçta hasat heyecanı

Ereğli'nin ilçesine bağlı 10 mahallede 25.000 dekar alanda yapılan ekim çalışmaları ile birlikte siyah havuçlar yılda ortalama 120.000 ton ürün veriyor. Ereğli'deki toprağın kireç ve potasyum dengesi ile birlikte siyah havucun kalitesi kadar verimi de artıyor.

YURT DIŞINDA ARANIYOR

Yaklaşık 3000 ailenin geçimini sağladığı siyah havuç üretiminde lider konumda yer alan Konya, hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı noktalara ürünleri ulaştırıyor. Siyah havuç özellikle şalgam suyu yapımında kullanılırken son 6-7 yıldır yurtiçi ve Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde en verimli doğal gıda boyası olarak görülüyor. Siyah havuca rengini veren anticinin maddesi yaşlanmanın önüne geçerken antioksidan etkisiyle de vücut daha dirençli bir hale getirmektedir.

Alıcısı hazır siyah havuçta hasat heyecanı

Özellikle Adana ile özdeşleşen şalgam suyu için aranan bir ürün olan siyah havuçlar Adana'daki şalgam suyu fabrikalarına gönderiliyor. Ereğli'de üretilen 120.000 ton Havucun yaklaşık 50 bin tonu kozmetik sanayinin yoğun olduğu Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka ile uzak doğu ülkeleri olan Japonya ve Kore'ye gönderiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN