Belarus ile Japonya arasında casusluk gerilimi

Belarus ile Japonya arasında casusluk gerilimi

Belaruslu yetkililer, Japonya’nın "casusluk faaliyetlerini" protesto etmek amacıyla ülkenin Minsk büyükelçisi Yamamoto’nun bakanlığa çağırıldığını bildirdi.

Belarus’ta Japon bir vatandaşının casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmasının yankıları sürüyor. Belarus Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Japonya’nın Minsk Büyükelçisi Hiroyuki Yamamoto’nun ülkenin "casusluk faaliyetlerini" protesto etmek amacıyla bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

‘CEZASINI MAHKEME VERECEK’

Belarus Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Anatoly Glaz, iddialarla ilgili soruşturmanın tamamlanmak üzere olduğunu belirterek Japon vatandaşının işlediği suçların cezasının mahkeme tarafından belirleneceğini söyledi. Japon tarafının bu suçun kamuoyundan gizlenmesi ve medyada gösterilmemesi yönünde talepte bulunduğunu ifade eden Glaz, "Bu talepler hukuki dayanağı olmadığı için dikkate alınmadı" dedi.

Tüm soruşturma prosedürlerinin Belarus yasalarına ve uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Glaz, Japon vatandaşının konsoloslukla iletişim kurmasının sağlandığını, medyayla temas kurabildiğini, avukat sağlandığını ve soruşturmada gönüllü olarak iş birliği yaptığını belirtti.

Belarus’un konuyla ilgili Japon tarafıyla daha fazla temas kurmaya açık olduğunu kaydeden Glaz, "Yabancı istihbarat servislerinin ülkemizin egemenliğini ihlal eden hiçbir eylemi kabul edilemez" dedi.

JAPONYA İLE BELARUS ARASINDA NE OLUYOR?

Rusya’nın en büyük müttefiklerinden biri olan Belarus, Çarşamba günü ülkenin sınır bölgeleri ve askeri tesisleri hakkında istihbarat topladığı iddia edilen bir Japon vatandaşının ajanlık suçlamasıyla gözaltına alındığını açıklamıştı.

Gomel şehrinde gözaltına alınan Nakanishi Masatoshi’nin ülkedeki sosyal ve ekonomik şartlar, Çin’in Kuşak ve Yol girişiminin uygulanışı ve Ukrayna sınırındaki durum hakkında bilgi toplamakla görevli olduğu iddia edilirken, şahsın aynı zamanda ülkenin askeri tesislerini görüntülediği kaydedilmişti. Eşi Belaruslu olan şüphelinin daha önce ülkedeki bir üniversitede Japonca dersleri verdiği ve Japon kültürü ile ilgili bir sergi düzenlediği belirtilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN