12 bin yıllık tohumdan elde ediliyor, hiçbir kimyasal dokunmuyor! Aralık’ta ekilip Ağustos’ta toplanıyor, 3 farklı isimle anılıy

12 bin yıllık tohumdan elde ediliyor, hiçbir kimyasal dokunmuyor! Aralık’ta ekilip Ağustos’ta toplanıyor, 3 farklı isimle anılıy

Türkiye'de kış mevsimi kurak geçerken Çiftçiler de kara kara düşünmeye devam ediyor. 12.000 yıllık tohumdan elde edilen ürünler Aralık ayında toprakla buluşup Ağustos ayında topraktan ayrılıyor. 3 farklı isimle anılıyor herkes bu ürünü almak için sıra bekliyor.

Sağlıklı gıda türleri arasında yer alan bu ürün Kastamonu'da 12.000 yıllık ata tohumları ile üretiliyor. Hitit buğdayı olarak bilinen siyez buğdayı kurak giden kış mevsiminin ardından etkili olan yağışlarla birlikte yeşillenip boylanmaya başladı. Bereket yağmurla birlikte Kastamonu'ya uğrarken ürünler içinde çiftçiler dört gözle Ağustos ayını bekler oldu.

3 FARKLI İSİMDE BİLİNİYOR

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde 12.000 dekar alanda ekimi yapılan buğdayın atası olarak bilinen coğrafi işaretli siyez buğdayı Aralık ayında toprakla buluştu. Her sene aynı aylarda toprağa ekilen siyez buğdayı bölge halkı tarafından “kabulca”, “kaplıca” veya “Hitit bulguru” isimleri ile biliniyor. Kış mevsiminde yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle Siz buğdayları da geç filizlendi. Hiçbir kimyasal madde kullanılmadan ekilen siyez buğdayı son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte istenilen seviyeye adım adım yaklaşmaya başladı. Yağışlar üreticinin yüzünü güldürürken bereketli hasat süreci için gün sayılıyor.

Siyez buğdayında hasat zamanı - Son Dakika Haberleri

YAĞMUR BEREKETİ İLE GELDİ

İhsangazi ilçesinde siyez üreticiliği yapan çiftçi Yasin Ciğerci, verimli bir yıl beklediklerini söyleyerek Aralık ayında ekilen siyez buğdayının kurak geçen kış nedeniyle büyümediğini aktardı. Kış mevsiminde kuru geçen Mevsim yüzünden kar suyuyla beslenemeyen ürünleri verimliliğinde düşüş olduğunu belirten Ciğerci, kurak bir mevsimin geride kaldığını belirterek verimli bir süreç beklentisi olduğunu söyledi.

siyez-bugdayi-1.jpg

Ciğerci, “Son zamanlarda yağan yağmur ile birlikte siyez buğdayımız yeşillenmeye başladı. Bu da bizler için çok önem arz ediyor. Eğer hava kurak gitseydi ve hiç yağmur yağmasaydı bizler için zorlu bir süreç olacaktı. Allah nasip ederse de bu yılın hasadını Ağustos ayında yapabileceğiz. Bu bizim içinde çok önemli bir durum. Siyez buğdayımız artık her ay boylanmaya başladı. Şu anda da boylanması gayet güzel. İnşallah verimli bir yıl olacak diye tahmin ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN