Zam sınırı için geri sayım başladı! Kira fiyatları fırlayacak, kiracı ağlayacak: Uzmanlar yanıtladı

Zam sınırı için geri sayım başladı! Kira fiyatları fırlayacak, kiracı ağlayacak: Uzmanlar yanıtladı

Zam sınırı için geri sayım başladı! Yüzde 25 kira sınırı kalkıyor! Kira fiyatları fırlamaya geçiyor! Kiracılar ağlayacak: Uzmanlar yanıtladı...

2022 yılında başlayan ve 2023 yılında da uzatılan kira artışında yüzde 25 zam sınırı yasası, 1 Temmuz itibariyle sona eriyor. Bu değişiklikle birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıkların artması bekleniyor. Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

UZMANINDAN KİRA ARTIŞ ORANI YORUMU

Ekonomim'de yer alan haberde Ceran, "İş yerleri için bir değişiklik söz konusu değil ancak konutlarda ciddi bir kaos yaşanıyor ve durum uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Yeni dönemde artış zamanı gelen kiracı TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranına göre zam yapmak durumunda. Sözleşmesinde farklı bir madde yoksa, TÜFE oranında diye belirtilmişse artışı da bu orana göre yapmak zorunda" dedi.

resim-2024-06-29-125104406.png

Uzman, ayrıca şu bilgileri verdi: "Geçmiş 2 yılda yüzde 25 zam yapıldıysa yeni dönemde geçmiş 2 yıldaki farkları da TÜFE rakamlarına ekleyerek zam yapılamaz."

Ceran, "Yeni düzenleme ile 5 yılını doldurmayan kiracılar için yaşanan anlaşmazlıklarda kira tespit davası değil, kira uyarlama davası yoluna gidebilir. Sözleşme yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen olağanüstü bir durum yaşanması halinde uyarlama davasına gidilebiliyor. Enflasyon, salgın hastalık, döviz kuru, deprem gibi durumlar buna dahildir. Bununla birlikte, kira kontratının 5 yılı doldurması halinde, yapılan artışı az bulan mülk sahibi ya da artışı yüksek bulan kiracı da kira tespit davası açabilir" şeklinde konuştu.

Kira artışlarında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların arabuluculuk ve uzlaşma yollarıyla çözülememesi halinde kira uyarlama davası ya da kira tespit davalarının açılabileceğini belirten Ceran, kiracıların ve ev sahiplerinin hukuki haklarını bilmesi gerektiğini vurguladı.

MEVCUT DURUM VE GELECEK SÜREÇ

'Kiracı ile kiraya verenin orta noktada buluşabileceği bir sınırlama olmalı'

1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki kira kontratlarına etki edecek. Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla birlikte, kira fiyatlarının nasıl şekilleneceği merak konusu oldu. Uzmanlar, bu sürecin anlaşmazlıkları artırabileceği ve normale dönüşün zaman alabileceği uyarısında bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN