Yurtlar yetersiz, fiyatlar fahiş, öğrenci çaresiz

Yurtlar yetersiz, fiyatlar fahiş, öğrenci çaresiz

Üniversite sınavı yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla beraber öğrencilerin barınma çilesi başladı. Devlet yurtlarındaki yetersiz kapasite, fahiş özel yurt ve kira fiyatları nedeniyle öğrenciler barınma sorunuyla karşı karşıya. Üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki büyük artışlara tepki gösterdi. Ev kirasının 13 bin liradan 20 bin liraya yükselmesi sonucu evden çıkmak zorunda kaldığını belirten Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi kiraları karşılaması imkansız hale geldi.

Üniversitelerde yeni akademik yıl yaklaşırken, öğrenciler yüksek fiyatlar nedeniyle barınma sorunuyla karşı karşıya. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin barınma sorunu artan ekonomik krizle birlikte derinleşti. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KGYM) bağlı yurtların kapasite yetersizliği, özel yurt, apartlar ve ev kiralarının yüksekliği ise öğrencilerin barınma krizini artırıyor. Öğrenciler fahiş kira fiyatlarından dolayı yaşadıkları sorunları anlattı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Halil İbrahim Asrağ, ev kiralarının 13 bin liradan 20 bin liraya yükselmesi sonucu evden çıkmak zorunda kaldığını belirtti. Asrağ, şu anda kalacak yeni bir ev ya da yurt aradığını söyledi. Ankara Üniversitesi’nde okuyan Filistinli bir öğrenci, kiraların 20 bin lira, yurt ücretlerinin ise 9 bin lira civarında olduğunu ifade ederek, “Bu fiyatları ödememiz halinde cebimizde para kalmayacak” dedi. Filistin’deki savaş nedeniyle ailesinden maddi destek alamadığını belirten öğrenci, mevcut kirayı ödeyememesi durumunda yurt ya da başka bir konaklama seçeneği aramak zorunda kaldığını dile getirdi.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Halil İbrahim Asrağ, kira kontratının sona ermesinin ardından ev sahibinin kira bedelini yüzde 65 artırma teklifinde bulunduğunu ve bu artışı ödeyemediği için evden çıkmak zorunda kaldığını belirtti. Asrağ, yeni bir ev bulmanın büyük bir maddi külfet oluşturduğunu ve mevcut kiraları karşılamanın neredeyse imkansız hale geldiğini ifade etti.

‘BARINMA HAKKI KORUNMADIKÇA KONUT KRİZİ SÜRECEK’

Avukat Yasin Gökberk Çınar, ülkenin özgün dinamikleri göz önünde bulundurularak konut sorununa bir çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. Çınar, “Yasal düzenlemeler bakımından buradaki sorunun çeşitli düzenlemeler ile giderilebileceği söylenebilir. Yasal düzenlemeler bu sorunu kısmi olarak ortadan kaldırabilir ama bu yaşanan krizin ortadan kaldırılması için öncelikle yürürlükte olan hukukun tam olarak uygulanabilmesi, yargı makamlarının adil bir süre içerisinde yargılamayı gerçekleştirmesi gerekir. Bu kapsamda yargı uyuşmazlıklarına bakan mahkemelerin sayılarının arttırılması, bu yargılama sürelerinin ve maliyetlerinin kısaltılması gerekir. Bunlarla beraber bizce asıl sorun konutun ülkemizde ve dünyada metalaşmasıdır. Söz konusu durum konutu, bir barınma aracı değil yatırım aracı olarak görülmesidir. Bu durumu engelleyen düzenlemeler var olmadıkça söz konusu durum barınma hakkının asgari düzeyde korunmasını sağlayacak şekilde düzenlenmediği sürece bu sorunla sıkça karşılaşacağımızı düşünüyorum.”

‘FİYATLARDA KALICI BİR SİSTEM OLUŞTURULMASI GEREKİYOR’

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira fiyatlarında kalıcı bir sistem oluşturulması gerektiğini belirtti. “Belirli bir standardın içinde ve yasal zorunlulukla fiyat tespiti yapılırsa mağduriyetlerin önüne geçilebilir” diyen Akçam, konut sorununa çözüm önerilerini “Kira tespiti uzman bir kişi tarafından rapor oluşturularak, bölgesel ve mahalle bazında fiyat tespiti yapılıp kira artışları belli bir sisteme oturtturularak, piyasa taban, tavan uygulamasıyla bölgesel fiyatlandırma, fiyat skalası çıkartılarak yapılmalıdır” diyerek sıraladı. Ankara’da okuyan üniversite öğrencilerinin ev kiraları konusunda sıkıntı yaşamaması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Akçam, şöyle devam etti: “Mal sahipleriyle görüştük ve öğrencilere kiralar konusunda yardımcı olmalarını istedik. Bir liste oluşturduk ve üniversitelere yakın bölgelerde kiralık konut listesi oluşturduk. Bunun haricinde Ankara’da faaliyet gösteren 250’den fazla apart işletmecileriyle konuştuk. İki veya üç öğrencinin konaklayabileceği güvenli, mobilyalı 1 1, 1 0 odaları ayarladık ve buralarda çok düşük bir ödemeyle öğrenciler konaklayabilecek.”

İLK OKUL VE ORTA OKULLARDA FORMA FİYATLARI VELİLERİ ZORLUYOR

19 milyon öğrencinin okula başlayacağı yeni eğitim öğretim yılında, veliler okul kıyafetleri konusunda büyük zorluk yaşıyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bazı okulların kıyafetleri tek bir mağazaya yönlendirerek velileri belirli bir yere mecbur bıraktığını söyledi. Bu durum, hem ürünlerin kalitesini düşürüyor hem de fiyatları yükseltiyor. 2.500-3.000 TL’ye ulaşan okul kıyafetleri, velilerin bütçelerini zorlarken, serbest kıyafet uygulamasının amacı olan rekabet ortamını da ortadan kaldırıyor. Palandöken, yetkililerin bu konuda bir an önce çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Palandöken, “Okulların açılmasına az bir zaman kaldı, tabi telaşe de başladı. Ailelerin alması gereken okul kıyafetleri, eşofmanlar ve hangi okula gidiyorsa o okulun özel kıyafetleri var. 19 milyon çocuğumuz okula başlayacak ancak okulların bir bölümü kıyafetlerini tek bir mağazaya yönlendirmek suretiyle oradan temin ediyorlar. Dolayısıyla hem ürünlerin kalitesi düşük hem de fiyatları yüksek. 2 bin 500-3 bin TL ye bir okul kıyafeti alınıyor. Oysa daha önce herkes bütçesine uygun bir şekilde pazarlık ederek, piyasa araştırması yaparak alışveriş yapsın diye serbest kıyafete geçilmişti” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN