12 bin lira maaş alan emeklinin barınmasına yüzde 400 zam! Huzurevinde huzur kalmadı

12 bin lira maaş alan emeklinin barınmasına yüzde 400 zam! Huzurevinde huzur kalmadı

Enflasyonu artıracağı gerekçesiyle emekliye zam yapmayan hükümet, en sıkıntılı kesimin üstüne gitmeye devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde oda fiyatlarına yüzde 400’lere varan oranda zam yaptı. Artışa gerekçe olarak maliyetler gösterildi. Emekliler Derneği Başkanı Kazım Eragün “Mecburiyetten devlete sığınan emeklinin bu rakamları ödeme şansı yok. Zamlar geri çekilmeli.” dedi.

SEDA İNCİRKUŞ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde yüzde 400’lere varan oranda zam yaptı. Artışa gerekçe olarak maliyetler gösterilirken, son 5 yılda ise huzurevine başvuran emekli sayısı yüzde 41 arttı. CHP Genel Başkan yardımcısı Aylin Nazlıaka, “Emekli maaşı ile zar zor geçinmeye çalışan yaşlılarımız, bu artışı nasıl ödeyecek? Bu fahiş fiyatları ödeyemeyenleri sokakta mı yatsın?” dedi.

HUZUREVİNİN HUZURU KAÇTI

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olduğu ekonomik tabloda Bakanlık, fiyat artışına gerekçe olarak ‘maliyetleri’ öne sürdü. Milyonlarca emekli, fahiş düzeyde artan kira fiyatları karşısında barınma sorunu yaşarken, nispeten daha uygun bir maliyetle huzurevlerinde yaşayan emeklilere bir darbe de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan geldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde oda fiyatları 1 Eylül itibarıyla zamlı tarifeye geçti. Zam kapsamında 2 bin 622 lira olan tek kişilik odanın fiyatı 14 bin 732 liraya yükseldi. 3 bin 110 lira tuturındaki çift kişilik odanın fiyatı ise yeni tarifeyle 9 bin 331 liraya çıktı. Ayrıca huzurevlerinde eşleriyle birlikte kalanların süit oda fiyatı yüzde 360 zamlandı. Bu zamla, 4 bin 834 TL olan ücret 17 bin 336 TL'ye çıktı. Çift kişilik süit odanın tek kişi ücreti de aylık 4 bin 437 TL'den 13 bin 309 TL'ye yükseldi.

'EMEKLİNİN BU PARAYI ÖDEME İMKANI YOK'

"12 bin 500 TL aylık alıp da 17 bin 336 TL tutarında karı-koca katılım payı ödeyebilecek emeklimiz yok." diyen Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "Zaten mecburiyet gereği devletin koruyucu kurumlarına sığınan dar gelirli emeklilerimizin bu rakamları ödeyebilme imkânı yoktur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, günün geçekleriyle uyuşmayan bu zammı acilen kabul edilebilir bir orana çekmelidir." açıklamasını yaptı.

SON 5 YILDA HUZUREVİNE BAŞVURANLARIN SAYISI YÜZDE 41 ARTTI

Türkiye'de 2024 Temmuz ayı itibarıyla 14 bin 704 kişi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı huzurevlerinde kalıyor. Huzurevinde yaşamak için başvuru yapan emeklilerin sayısı son 5 yılda yüzde 41 arttı. Çünkü emekli, kiraya yetişemiyor...

Ülke genelinde ortalama kira fiyatları 14 bin lirayı aşarken, kiralık birim değeri en yüksek il olan İstanbul'da ise 17 bin 594 lira oldu; yani asgari ücretten 592 lira fazla. Asgari ücretle çalışan nüfus bile kirayı karşılamak için kara kara düşünürken "bağımlı nüfus" olarak tanımlanan yaşlıların 12 bin 500 lira emekli maaşıyla ne kiraya parası yetiyor ne de huzurevine.

'HUZUREVİNİ BEKLERKEN ÖLEN YAŞLILAR VAR'

Aylık geliri 12 bin 500 lira olan bir emeklinin 14 bin liraya varan huzurevi oda bedelini nasıl ödeyeceği bilinmiyor. Üstelik huzurevlerini tercih edenler arasıdna, hayatını kaybeden yakınından kalan maaş dışında hiçbir geliri olmayanlar da var.

Derin Yoksulluk Ağı kurucularından Hacer Foggo konuya ilişkin, "Yoksulluk, yoksunluk yaşayan binlerce yaşlı tedirgin. Örneğin babasından kalan maaşı 9 bin, huzur evine ödediği ücret 3 bin iken bugün 9 bin TL olmuş. Sadece İstanbul'da devlete ait 9 huzur evi var. Sayı zaten az, o huzurevini beklerken ölen yaşlılar var. Ne yapacaksınız, bu yaşlı insanlar sokağa mı atılacak? Bu kararı geri çekin lütfen. Yaşlılar ve kimsesizlerden tasarruf olmaz." açıklamasını yaptı.

'ÖDEYEMEYENLER SOKAKTA MI YATSIN?'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka ise zam kararına, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin aylık ücretlerine yüzde 200 ila 400 arasında zam yaptı. Bu zamlar, huzurevindekilerin huzurunu kaçırdı. Buradan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a sesleniyorum; emekli maaşı ile zar zor geçinmeye çalışan yaşlılarımız, bu artışı nasıl ödeyecek? Yaşlılarımız isyanda. Bu fahiş fiyatları ödeyemeyenler sokakta mı yatsın?" sözleriyle tepki gösterdi.

Birçok ilden kendilerine gelen şikayetleri anlatan Nazlıaka, "Türkiye'nin dört bir yanından aynı ses yükseliyor, 'madem emekli maaşına zam yok, o halde huzurevlerine yapılan zammı geri çekin." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN