Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu belli oldu: Tüpraş liderliği yine kaptırmadı

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu belli oldu: Tüpraş liderliği yine kaptırmadı

İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması'na göre, TÜPRAŞ, 484,2 milyar liralık üretimden satışla en büyük sanayi kuruluşu oldu. Listede ikinci sırada Ford bulunurken, üçüncü sırada ise geçen yıla göre bir basamak düşüş yaşayan Star Rafineri yer aldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma, Türkiye'nin sanayi devlerinin üretimden satışlarını ve sıralamalarını gözler önüne serdi.

TÜPRAŞ YİNE ZİRVEDE

TÜPRAŞ, 484,2 milyar liralık üretimden satış rakamıyla listede ilk sırayı aldı. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını koruyan TÜPRAŞ, bu başarısıyla sektöründeki liderliğini bir kez daha pekiştirdi.

FORD OTOMOTİV İKİNCİLİĞE YÜKSELDİ

2022 yılında üçüncü sırada yer alan Ford Otomotiv, bu yıl önemli bir sıçrama yaparak 238 milyar liralık üretimden satışla ikinci sıraya yükseldi. Bu başarının ardında yatan nedenler arasında ihracat artışı ve üretim kapasitesindeki genişleme gösteriliyor.

STAR RAFİNERİ ÜÇÜNCÜLÜĞE GERİLEDİ

Geçen yıl ikinci sırada yer alan Star Rafineri, bu yıl 226,8 milyar liralık üretimden satışla üçüncü sıraya geriledi. Star Rafineri, ülkenin enerji sektöründeki önemli oyuncularından biri olmaya devam ediyor.

İSTANBUL ALTIN RAFİNERİSİ VE TOYOTA OTOMOTİV'DEN İSTİKRARLI YÜKSELİŞ

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), 142,5 milyar liralık üretimden satışla dördüncü sırada yer aldı. Geçen yıl yedinci sırada bulunan Toyota Otomotiv ise 127,4 milyar liralık satışla beşinci sıraya yükselerek dikkat çekici bir başarıya imza attı.

OYAK-RENAULT VE ARÇELİK'İN BAŞARILARI

Oyak-Renault, üç basamak yükselerek 107,2 milyar liralık üretimden satışla altıncı sıraya çıktı. Arçelik ise 99,9 milyar liralık üretimden satışla yedinci oldu ve sektöründeki güçlü konumunu sürdürdü.

MERCEDES-BENZ TÜRK VE GRAMALTIN KIYMETLİ MADENLER'İN YÜKSELİŞİ

Mercedes-Benz Türk AŞ, 94,2 milyar liralık üretimden satışla geçen yılki 15'inci sıradan bu yıl sekizinci sıraya yükseldi. Aynı şekilde, 2022'de 44'üncü sırada olan Gramaltın Kıymetli Madenler Rafineri San. Tic. AŞ, 89,9 milyar liralık satışla bu yıl dokuzuncu sıraya çıktı.

EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI'NIN GERİLEMESİ

Geçen yılki listeye göre beş basamak gerileyen Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ, 79,5 milyar liralık üretimden satışla bu yıl onuncu sırada yer aldı. Şirketin gerilemesinde sektörel dalgalanmalar ve maliyet artışları etkili oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN