Türkiye'nin et sorununu bitirecek proje! Almanya'dan geldi Türkiye'de denedi: Yüzde 30 daha fazla et veriyor

Türkiye'nin et sorununu bitirecek proje! Almanya'dan geldi Türkiye'de denedi: Yüzde 30 daha fazla et veriyor

Türkiye'nin et sorununu bitirecek proje, Almanya'dan geldi! Türkiye'ye dönen gurbetçi denedi, yüzde 30 daha fazla et veriyor...

Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapan Hasan Sarıtaş, geliştirdiği yeni koyun cinsiyle Türkiye'nin kırmızı et üretimine katkı sağlamayı hedefliyor. Bayburt kökenli Sarıtaş, Almanya'da makine teknolojileri üzerine eğitim alarak yaklaşık 15 yıl bu sektörde çalıştıktan sonra, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için 2016 yılında Türkiye'ye geri döndü.

KIRSALDA GELİŞTİRİLEN YENİ KOYUN CİNSİ

Almanya'dan kesin dönüş yapan gurbetçi, et verimi yüksek yeni koyun ırkı geliştirdi

Türkiye’ye döner dönmez Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’ne giren Sarıtaş, mezun olduktan sonra Bursa'nın Orhaneli ilçesi Akçabük Mahallesi'nde devletten tahsis edilen 4,5 dönümlük arazide bir çiftlik kurdu. Sarıtaş, burada yaklaşık 4 yıl süren çalışmaların ardından, yüksek et verimi sağlayan yeni bir koyun cinsi geliştirmeyi başardı.

Akademisyenlerin de desteğini alan Sarıtaş, üç farklı ırkın kombinasyon melezlemesiyle yeni bir ırk elde etti. Özellikle meralarda otlatılarak kıvırcık koyun cinsine göre yüzde 30 daha fazla et verimi sağlayan bu yeni tür, Türkiye'nin et açığını kapatmak adına büyük bir potansiyel taşıyor.

TÜRKİYE’NİN KIRMIZI ET İHTİYACINA ÇÖZÜM

Sarıtaş, geliştirdiği yeni koyun cinsinin özellikle yayla bölgelerinde daha yüksek et verimi sağlayabileceğini belirtti. Koyun ırkını ülke genelinde yaymayı planlayan Sarıtaş, küçükbaş hayvancılığın verimini artırmak amacıyla, merada beslenen hayvanların hem sağlık açısından hem de et kalitesi bakımından daha iyi sonuçlar verdiğini vurguladı.

Türkiye’de yaygın olarak kapalı alanlarda beslenen koyunların etlerinin kokusunun olumsuz bir faktör olduğunu ifade eden Sarıtaş, merada beslenen hayvanların bu problemi ortadan kaldırdığını, etlerinin daha kaliteli ve lezzetli olduğunu söyledi.

PATENT VE TESCİL SÜRECİ BAŞLIYOR

Sarıtaş, geliştirdiği yeni koyun cinsinin patentini almak için çalışmalarını sürdürdüğünü ve sürü oluşturma süreci tamamlandıktan sonra patent ve tescil başvurusu yapacağını belirtti. Şu an üç dişi ve bir erkek olmak üzere dört koyuna sahip olan Sarıtaş, sürü oluştuktan sonra verimlilik oranlarını daha net bir şekilde görebileceğini ve resmi başvuruları yapacağını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN