İşte Emtia piyasasında son durum

İşte Emtia piyasasında son durum

Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında, Çin kaynaklı talep endişeleri nedeniyle genel bir satış baskısı hakim oldu. Ancak, değerli metaller, merkez bankalarının faiz indirimleri ve artan jeopolitik riskler ışığında pozitif bir performans sergiledi.

Geçtiğimiz hafta emtia piyasasında, Çin kaynaklı talep endişeleri nedeniyle satış baskısı ön plana çıktı. Ancak değerli metaller, merkez bankalarının faiz indirimleri ve artan jeopolitik risklerle birlikte pozitif bir performans sergiledi.

ALTIN VE GÜMÜŞTE BELİRGİN ARTIŞ

Altın fiyatları, yüzde 2,4'lük artışla 2,721.4 dolara yükselirken, gümüşteki artış yüzde 8,2 olarak kaydedildi. Diğer değerli metaller arasında platin yüzde 2,9, paladyum ise yüzde 1,8 değer kazandı.

Analistler, altın fiyatlarındaki bu artışın, merkez bankalarının sıkı para politikasından geri adım atma beklentisi ve Ortadoğu’daki jeopolitik gerginliklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmesiyle ilişkilendirdi.

Ayrıca, merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi, fiyatların yukarı yönlü hareketine katkı sağladı. Londra Külçe Piyasası Birliği, önümüzdeki yıl içinde altında yeni rekor seviyelerin görülebileceğini öngörüyor.

BAZ METALLERDE DÜŞÜŞ SÜREKLİĞİ

Baz metallerde ise fiyatlar düşüş gösterdi. Bakır yüzde 2,3, alüminyum yüzde 0,8, kurşun yüzde 1,1, nikel yüzde 5,1 ve çinko yüzde 2 değer kaybetti.

Çin’deki emlak sektörüne yönelik teşvik paketinin etkili olmaması, baz metal fiyatlarını olumsuz etkileyen faktörlerden biri oldu.

PETROL FİYATLARI DÜŞÜYOR

Brent petrol fiyatları, haftayı yüzde 7,3 kayıpla kapattı. New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz fiyatları da yüzde 14,5 oranında düştü. OPEC’in küresel petrol talebine yönelik öngörülerini aşağı yönlü revize etmesi, bu düşüşte etkili oldu.

OPEC, 2023 yılı için küresel petrol talebinin günlük 1 milyon 930 bin varil artarak 104 milyon 140 bin varile ulaşacağını tahmin ederken, 2025 yılı için bu rakamın 105 milyon 780 bin varil olması bekleniyor.

TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ GELİŞMELER

Tarım ürünleri piyasasında ise buğday fiyatları yüzde 4,3, mısır yüzde 2,7 ve soya fasulyesi yüzde 3,5 değer kaybederken, kahve yüzde 1,4 artış gösterdi.

Brezilya'da yaşanan düşük yağış miktarları, kahve fiyatlarını yükseltti. Öte yandan, Hindistan'daki yüksek muson yağışları şeker hasadında iyimserliği artırarak şeker fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN