Burası Ekvador değil Türkiye! O ilimiz fabrika gibi üretiyor, her yere gönderiliyor: Türkiye'nin üretim merkezi oldu

Burası Ekvador değil Türkiye! O ilimiz fabrika gibi üretiyor, her yere gönderiliyor: Türkiye'nin üretim merkezi oldu

Burası Ekvador değil, Türkiye! O ilimizde fabrika gibi üretim gerçekleşiyor, her yere gönderiliyor! Türkiye, o meyvenin üretim merkezi oldu...

Türkiye'nin en önemli muz üretim merkezi olan Mersin'de hasat dönemi resmen başladı. Ülke genelindeki muz ihtiyacının yarısını karşılayan Mersin, özellikle Anamur ilçesi ile tarım sektörüne büyük katkı sağlıyor. Hasat edilen muzlar, bahçelerde 27-30 TL arasında alıcı bulurken, Anamur’un muz üretimi hem yerel ekonomi hem de ulusal pazar için kritik bir rol oynuyor.

TÜRKİYE'NİN MUZ ÜRETİMİNİN YARISI MERSİN'DEN GELİYOR

Mersin'de yerli muzun üretim alanı 70 bin dekara ulaştı

Mersin, özellikle Anamur ilçesiyle muz üretiminde öncü bir konumda bulunuyor. Türkiye genelinde yılda üretilen 950 bin ton muzun 500 bin tonu bu bölgeden elde ediliyor. Yaklaşık 70 bin dekarlık bir alanda üretim yapılan Mersin’de, Anamur ilçesi bu üretimin büyük kısmını gerçekleştiriyor. Özellikle coğrafi işaret tescilli 'Anamur Muzu', hem kalitesi hem de aromasıyla öne çıkıyor.

ANAMUR’DA YETİŞTİRİLEN MUZ, EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Anamur’da 37 bin dekarlık alanda üretilen muzlar, bölgeye 4,5 milyar TL'lik bir gelir kazandırıyor. Bu üretimle birlikte, Türkiye’nin muz ithalat ihtiyacı da büyük oranda azalıyor. Hasat süreci Ekim ayında başlıyor ve Mart ortalarına kadar devam ediyor. Anamur'da yetiştirilen muz, bölgenin ana geçim kaynağı olurken, Mersin'in ve Türkiye'nin ekonomik gücünü artırıyor.

MUZLAR SARARTMA ODALARINDA OLGUNLAŞTIRILIYOR

Mersin'de yerli muzun üretim alanı 70 bin dekara ulaştı - Son Dakika Haberleri

Muzlar, doğal yöntemlerle hem örtü altı hem de açık alanlarda yetiştiriliyor. Hasat edilen muzlar önce hevenk olarak kesiliyor, ardından işleme tesislerine götürülerek işleniyor. Tartıldıktan sonra taraklara ayrılan muzlar, yıkandıktan sonra kasalara yerleştiriliyor ve sarartma odalarına gönderiliyor. Burada 7-10 gün boyunca olgunlaşan muzlar, Türkiye'nin dört bir yanına, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Gaziantep ve Van olmak üzere sevk ediliyor.

MERSİN TÜRKİYE’NİN MUZ İHTİYACININ YARISINI KARŞILIYOR

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in muz üretimindeki önemine dikkat çekerek, Türkiye genelindeki üretimin yüzde 50’sini karşıladıklarını belirtti. Bu üretimin yarısından fazlasının Anamur’da gerçekleştiğini ifade eden Pehlivan, Anamur muzunun tadı ve aromasıyla öne çıkan, coğrafi işaretli bir ürün olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN