Fındık fiyatı ne kadar olacak? Türkiye Ziraat Odaları Birliği: 2,5 kat arttı

Fındık fiyatı ne kadar olacak? Türkiye Ziraat Odaları Birliği: 2,5 kat arttı

Fındık üreticileri yeni fiyatlar için nefesini tuttu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) son bir yıldaki maliyetin 2,5 kat arttığını paylaştı. Artan maaliyetlere karşı beklentiler de konuşuldu. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Fındık üreticilerinin merakla beklediği artış için gün sayarken, son bir yılda artan maliyetler paylaşıldı. TZOB'un açıklamasına göre, üreticilerin maliyeti son bir yılda yüzde 37-109 oranında artış gösterdi. İşte beklenen açıklama...

TZOB: MALİYET 2,5 KAT ARTTI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık üreticilerinin artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığını belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024 fındık alım fiyatını bir an önce açıklaması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, işçilik maliyetlerinin son bir yılda 2,5 kat arttığını ve birçok girdi maliyetinin yüzde 37 ile yüzde 109 arasında yükseldiğini kaydetti.

34087.jpg

ARTAN MALİYETLER VE ÜRETİM BEKLENTİLERİ

Bayraktar, kuraklık ve ani hava değişimlerinin fındık üretimini olumsuz etkilediğini ve hastalıkların da bu durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, bu yılki üretimin 700 bin tonun altında kalmasını beklediklerini söyledi. Bayraktar, fındık fiyatlarının belirlenirken bu artan maliyetlerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

findikkk.jpg

TMO'DAN ERKEN FİYAT VE ALIM POLİTİKASI BEKLENTİSİ

Bayraktar, TMO'nun fındık alım fiyatını ve alım politikasını zaman kaybetmeden açıklamasının, üreticiler ve sektör paydaşları için büyük önem taşıdığını belirtti. "Fiyat ne kadar erken açıklanırsa, üreticisinden ihracatçısına, sanayicisinden manavına kadar tüm kesimler geleceğe yönelik ekonomik planlarını daha sağlıklı yapabilir" diyen Bayraktar, serbest piyasada oluşan fiyatların TMO'nun açıklayacağı fiyatın gerisinde kalmaması gerektiğini vurguladı.

findik-ureticileri-aldiklari-egitimle-elde-edilen-urun-miktarini-artiriyor-1706005667-1002.webp

FINDIK ÜRETİCİLERİNE DESTEK VE YENİLEME İHTİYACI

Bayraktar, fındık üreticilerine verilen alan bazlı desteklerin 10 yıldır değişmediğini ve 2023 yılında dekara 170 lira olarak açıklandığını hatırlattı. Üreticilerin bu desteğin yetersiz kaldığını düşündüğünü belirten Bayraktar, devletin fındık üreticilerine sahip çıkması ve destek miktarını günün şartlarına uygun olarak artırması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, Bayraktar, iklim değişikliğinin fındık üzerindeki etkilerinin de önemli bir sorun olduğunu belirterek, ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, "Çay ürününde uygulanan yenileme tazminatına benzer bir destekleme modeli fındık ürünü için de geliştirilmelidir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN