Evden taşınmayı düşünenler dikkat! Kalem kalem hesaplandı: İşte İstanbul'da ev taşımanın maliyeti

Evden taşınmayı düşünenler dikkat! Kalem kalem hesaplandı: İşte İstanbul'da ev taşımanın maliyeti

Ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunlar, kentsel dönüşüm, fahiş fiyat artışları derken İstanbul’da yeni ev arayışı da hız kazanmış durumda. Ancak ev taşımak isteyenler bu süreçte daha büyük bir sorun olan taşınma maliyeti sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Peki, İstanbul’da ev taşımanın maliyeti ne kadar? İşte İstanbul’da ev taşımanın maliyeti…

Son dönemde artan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşüm nedeniyle birçok hane ev değiştirmek zorunda kalıyor. Ancak taşınmanın maliyeti, bütçeleri zorluyor. Ekonomim.com’da yer alan habere göre, İstanbul’da 3+1 daire için ortalama taşınma maliyetleri 150 bin TL’yi buluyor. İşte İstanbul’da taşınmanın maliyet kalemleri:

TAŞINMA GİDERLERİ

YENİ KİRA

Emlak ilan portalı sahibinden.com’un, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile hazırladığı rapora göre, İstanbul’da metrekare kira bedeli ortalama 233,3 TL. Bu rakamdan yola çıkarak, 3+1 ev için ortalama kira bedeli 25 bin TL olarak hesaplanıyor. Taşınırken ilk kira peşin ödenmesi gerektiği için, ilk maliyet olarak 25 bin TL ödemeniz gerekiyor.

DEPOZİTO

Yasalara göre, ev sahipleri kiracılardan en fazla 3 kira bedeli kadar depozito talep edebilir. Ancak piyasada genellikle 1 veya 2 kira bedeli depozito alınmakta. Eğer 2 kira bedeli depozito istenirse, bu durumda 50 bin TL’lik bir ödeme yapılması gerekiyor.

EMLAKÇI KOMİSYONU

Emlakçılar, kiralama hizmeti karşılığı olarak bir kira bedeli + KDV talep ediyor. 25 bin TL kira bedeli için ödenecek emlakçı komisyonu 30 bin TL olarak hesaplanıyor.

NAKLİYE

Ev, ofis, parça eşya taşıma ve eşya depolama hizmetleri sunan eTaşın'ın güncel rakamlarına göre, taşınma mesafesine ve evin büyüklüğüne bağlı olarak ortalama fiyatlar şu şekilde:

  • Yakın ilçeler arasında 3+1 evi taşımak: 25 bin TL
  • Uzun mesafelerde taşıma: 30 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

istanbulda-tasinma-maliyetleri-artti.jpg

BOYA VE TADİLAT

Sıfır bir eve taşınmak genellikle bu kira bedeliyle zor olabilir. 2. el evlerde ise boya, badana ve ufak tadilatlar için 20-30 bin TL civarında bir bütçe ayırmak gerekiyor. Daha kapsamlı tadilatlar (banyo, mutfak, parke, kapı değişimi) bu maliyetlerin çok üzerine çıkabiliyor.

DEPO KİRASI

Taşınma sürecinde daha küçük bir eve geçenler ya da kentsel dönüşüm nedeniyle geçici süreliğine kiracı olanlar, eşyalarını muhafaza etmek için depo arıyor. PratikDepo Genel Müdürü Okan Artemiz'in verdiği bilgiye göre, depo kirası genellikle 5-6 bin TL civarında seyrediyor. Enflasyon ve eşya fiyatlarındaki artışla birlikte, kullanıcılar depolama koşulları ve güvenlik konularında daha hassas hale gelmiş durumda.

HAREKETLİLİKTE ARTIŞ YAŞANIYOR

Gayrimenkul bilgi şirketi REIDIN ve Enakliyat'ın birlikte hazırladığı rapor, taşınma hareketliliğinin arttığını gösteriyor. REIDIN – Enakliyat İstanbul Taşınma Endeksi, 2024 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %27.54, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise %17.74 artış göstermiştir. Son iki yıl içinde endeksin en yüksek değere sahip olduğu dönem 2024 2. çeyrek olarak kaydedilmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN