Ev ve araba satışlarında yeni uygulama devreye giriyor! 15 Eylül'den sonra kimse bunu yapamayacak

Ev ve araba satışlarında yeni uygulama devreye giriyor! 15 Eylül'den sonra kimse bunu yapamayacak

Ev ve araba satışlarında yeni uygulama devreye giriyor! 15 Eylül tarihinden sonra artık kimse bunu yapamayacak! Yılbaşından itibaren ise tamamen zorunlu...

Türkiye’nin Temmuz ayına ait dış ticaret verileri, Cuma günü Kayseri’de düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, güncel ekonomik gelişmeler ve yeni düzenlemeler hakkında önemli bilgiler verdi. Bolat, emlak ve otomotiv sektörlerindeki yeni düzenlemelerin olumlu etkilerinin gözlemlendiğini belirterek, eylül ayından itibaren ilan sitelerinde 'doğrulanmış ilan' sisteminin uygulanacağını duyurdu.

EMLAK VE OTOMOTİV SEKTÖRLERİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Ticaret Bakanlığı duyurdu! Emlak ilanlarına denetim başlatıldı | Ekonomi

Bakan Bolat, emlak sektöründeki düzenlemenin 15 Eylül'de devreye gireceğini açıkladı. Yeni sistemle birlikte, konut satıcıları e-Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçip emlakçılarını yetkilendirecek, yetkilendirilmiş emlakçılar ise bu satışlara aracılık edecek. Otomotiv sektöründeki düzenlemeler ise eylül sonlarına doğru hayata geçirilecek. Bolat, "Konut satacak kişi e-Devlet üzerinden gayrı menkulünü seçerek, emlakçıyı yetkilendirecek, yetkilendirilmiş emlakçılar da bu satışlara aracılık edecekler. Otomotiv sektöründe de yeni düzenlememizi Eylül ayının sonlarında inşallah getirmiş olacağız. Önce emlak, 1-2 hafta sonra da otomotivdeki düzenlemeleri devreye alacağız" dedi.

SABİT KUR POLİTİKASI VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan önemli açıklamalar | Ekonomi

Dezenflasyon sürecinin haziran ayından itibaren etkilerini göstermeye başladığını belirten Bolat, enflasyonun düştükçe ihracatın artacağını ve iç pazardaki talep azalmasının üreticileri dış pazarlarda yeni fırsatlar aramaya yönlendireceğini ifade etti. Bolat, "Eylül sonrası, Ekim gibi enflasyonunun yüzde 50 ve altına yıllıklandırılmış olarak düştüğünü gördükçe kredi maliyetlerinde de aşağı doğru gelecek. Hatta piyasa, politika faizinden daha önce hareket edecektir" şeklinde konuştu.

Sabit bir kur politikası bulunmadığını vurgulayan Bolat, "Kur öyle bir denge ki eğer döviziniz azalırsa dış ekonomik ilişkilerde, dış ticaret ve cari işlemlerde riskler artarsa ve talep olarak dövize bir yöneliş artarsa kur yükseliyor. O zaman da talimatla kuru düşüremiyorsunuz, istekle de düşüremiyorsunuz. Döviz kuru kontrolsüz ve hızlı bir şekilde arttığında 24 saat geçmeden fiyatları artırıyor. Önümüzdeki süreçte inşallah daha stabil, daha istikrarlı ortamda bu dengeler yerine gelecek. Enflasyon düştükçe girdi maliyetleri de stabil hale gelecek. Önemli olan bu işi dengeli götürmek, biz de bunun gayreti içindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Temu sells products in U.S. linked to forced labor in China, analysis shows - Los Angeles Times

Avrupa Birliği Komisyonu ile vize konusundaki görüşmelerin sürdüğünü belirten Bolat, iş adamlarının vize engeli ile karşılaşmamaları için gayretlerin artırıldığını söyledi. Ayrıca, Temu gibi Çinli e-ticaret firmalarından yapılan ithalat konusunun yakın takipte olduğunu belirterek, "Konunun çok yakın takipçisiyiz ve çalışıyoruz, gerekli kararları da aldık, çok yakında göreceksiniz" açıklamasında bulundu.

Temmuz ayında Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 7,9 azalarak 29 milyar 747 milyon dolara geriledi. Bu gelişmelerle birlikte, dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 42,3 oranında düşüş göstererek 7,2 milyar dolar seviyesine indi. İlk yedi ayda dış ticaret açığı yüzde 32,5 azalarak 49,8 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 74,9’a çıkarak 9 puanlık bir artış gösterdi.

Bakan Bolat, dış ticaret açığını bir yıl içinde 40 milyar dolar, cari işlemler açığını ise 37 milyar dolar azalttıklarını belirterek, "Bu gelişmeler döviz rezervlerimizi artırdı ve dövizde bir stabilite sağladı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN