O ilimizin en önemli su kaynağı olanak biliniyor! Alarm durumu verildi: 4 yıldır debisi düşüyor

O ilimizin en önemli su kaynağı olanak biliniyor! Alarm durumu verildi: 4 yıldır debisi düşüyor

Kuraklık tehlikesi artarak devam ediyor! O ilimizin en önemli su kaynaklarından birinde kırmızı alarm! 4 yıldır nehrin debisi düşüyor...

Türkiye'nin tarımsal açıdan önemli şehirlerinden biri olan Edirne, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle Tunca Nehri, yaşanan kuraklık nedeniyle alarm veriyor. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre, nehrin debisi son dört yıldır sürekli düşüşte ve bu durum çevresel etkileri de beraberinde getiriyor.

NEHRİN AKIŞI NEREDEYSE DURMA NOKTASINA GELDİ

Tunca Nehri'nde su seviyesi yüzde 50 düştü, üretici endişeli - Son Dakika Gündem Haberleri

Bu yıl zaman zaman tamamen durma noktasına gelen Tunca Nehri, şu anda 7 metreküp/saniye debi ile akıyor. Debinin bu kadar düşmesiyle birlikte nehir yüzeyi su mercimekleriyle kaplanmış durumda. Uzmanlar, bu durumun nehrin doğal dengesini bozduğunu ve çevre üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini belirtiyor.

UZMANLARDAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UYARISI

Debisi düşen Tunca, çöplüğe döndü - Edirne Haberleri

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, Tunca Nehri’nin milyonlarca yıl süren jeolojik süreçlerle oluştuğunu ve hemen kaybolmayacağını ancak debi düşüşlerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Uludağ, nehrin debisinin düşmesinin iki ana nedeni olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Bir tanesi iklimde meydana gelen salınımlara bağlı olarak kurak ve nemli dönemlerin sonucunda ortaya çıkan durum. 2005'den 2018'e kadar Tunca Nehri'nde ciddi taşkınlar meydana geldi çünkü nemli bir periyot yaşadık. Arkasından kurak periyoda girdik. Kurak periyodun içinde debinin düştüğünü görüyoruz."

BULGARİSTAN’DAKİ KULLANIM DA NEHRİ ETKİLİYOR

Geçen yıl taşan Tunca Nehri’nin debisi bu yıl düştü

Tunca Nehri’nin yukarı havzasının Bulgaristan’da bulunmasının da debi düşüşüne katkı sağladığını belirten Uludağ, nehrin Bulgaristan'da içme suyu, tarım ve enerji üretimi için kullanıldığını ifade etti. Bu faktörler, zaten kuraklık nedeniyle zayıflayan nehrin akışını daha da azaltıyor.

Uludağ, bu durumun doğanın sürekli değişen yapısının bir parçası olduğunu dile getirerek, nehirde geçmişte yaşanan büyük taşkınların tekrar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Uludağ, planlamaların sadece kurak dönemlere odaklanmaması gerektiğini, aksi takdirde gelecekte büyük sorunların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN