Üst düzey yöneticilik yaptığı şirketteki işini bıraktı, ahırda bulduğu tohumları ekti. Türkiye’nin organik sertifikalı ilk fidecisi oldu! Attığı adımla köşeyi döndü, şimdi Türkiye'nin her yerine gönderiyor...
Birçok firmada üst düzey yöneticilik yapan Mirgün Ünal, farklı bir hayat istediği için işini bıraktı ve çiftçiliğe yöneldi. Üretime karar verdiğinde memleketine döndüğünü ve memleketinde kuzeninin kendisine babaannesinin ahırından aldığı tohumlardan verdiğini söyledi. Ünal, organik üretime bu tohumlarla başladı.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan Mirgün Ünal, yıllar önce evinin terasında hobi olarak başladığı tarım serüvenini profesyonel bir girişime dönüştürdü. Babaannesinin ahırında bulduğu tohumlarla tarım yapmaya başlayan Ünal, 21 dönümlük arazisinde organik fide ve sebze üretimi yaparak, Türkiye'nin dört bir yanına ürünlerini pazarlıyor.
TOHUMDAN PROFESYONEL TARIMA
2002 yılında, evinin terasında çocuklarına sağlıklı sebzeler yetiştirmek amacıyla sebze üretimine başlayan Mirgün Ünal, kısa sürede bu hobisini mesleğe dönüştürme kararı aldı. İlk etapta evinin terasında sebze yetiştiren Ünal, 2005 yılında elde ettiği tohum ve fideleri ticarete dökerek geniş çapta üretime geçti. 2010 yılında tarım arazisi satın alarak, Çubuk'ta 21 dönümlük arazisinde organik sebze ve fide yetiştiriciliğine başladı.
TÜRKİYE’NİN İLK ORGANİK SERTİFİKALI FİDECİSİ
2017 yılına gelindiğinde, yıllardır kimyasal ilaç kullanmadan üretim yapmanın ödülünü alan Ünal, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan organik üretim sertifikası alarak Türkiye'nin ilk organik sertifikalı fidecisi unvanına sahip oldu. Ünal, oğlu Mirzat Ünal ile birlikte 4 dönümü kapalı olan toplam 21 dönümlük arazi üzerinde organik sebze ve fide üretimine devam ediyor. Üretilen bu fideler, Türkiye'nin dört bir yanındaki tüketicilere ulaştırılıyor.
"TARIM İNSANI TATMİN EDİYOR"
Mirgün Ünal, yaptığı işin maddi kazançtan öte bir tatmin duygusu sağladığını belirtiyor. Tarımın keyifli bir uğraş olduğunu ifade eden Ünal, “Evimin terasında domates yetiştiriyordum. Sonra Allah nasip etti ve burada bir yer aldım. Burada fide üretmeye başladım. Sonra bir yer daha aldık. Konu büyüdü ve Türkiye’nin organik sertifikalı ilk fidecisi olma hakkını elde ettik. Tarım çok para kazandıran bir şey değil fakat insanı çok tatmin eden yönleri var. Büyük bir keyifle yapıyoruz” dedi.
40’TAN FAZLA ÜRÜN YETİŞTİRİLİYOR
Oğlu Ziraat Mühendisi Mirzat Ünal ise üretim süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Burada 40 çeşidin üzerinde ürün var. Hepsinden kendimiz tohum alıp kendimiz ürün alıyoruz. Üretimi Şubat’ın 7’si ile 15’i gibi başlıyor. Haziran’ın 15’ine kadar da satışı var. Sulaması ve organik gübrelemesi mevcut”