Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren kararlar açıklanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz süreçte uygulanan %25'lik zam sınırının Temmuz ayında kalkması beklenirken yeni bir zam sınırı uygulaması gelip gelmeyeceği ise en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Kira sınırlamasına son noktayı koyan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
Temmuz ayında sona ermesi beklenen %25'lik kira zam sınırı ile ilgili açıklamalar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. NTV canlı yayında Gündem hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, önümüzdeki ay tamamlanması beklenen %25'lik kira zam sınırı ile ilgili detayları paylaştı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
BÜYÜME KATKISI ARTTI
Programda dikkat çeken açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, sabırlı ve kararlılık gerektiren süreçle ilgili büyük adımlar atıldığını söyledi. Büyük cari açığın erimiş rezervlerin dönemin yansıması olduğuna dikkat çeken Şimşek, Gelinler noktada net ihracatın büyüme katkısının bir nokta 6'ya yükseldiğini söyledi. İç talepte daha güçlü daha ılımlı bir yol izleneceğini dile getiren Şimşek, aşırı ısınmadan ılımlı patikaya geçiş sağlanacağını vurguladı. Kaliteli ve dengeli bir büyüme olduğuna dikkat çeken Şimşek, cari açığın giderek daraldığını söyleyerek mayıs ayı itibarıyla cari açığın 25 milyar dolara düştüğünü belirtti. Şimşek, cari açığın milli geliri oranının ise %2,5'in altında ineceğini müjdeledi.
KUR SERBEST BIRAKILDI
Yıllık enflasyon tutarı baz alındığında geçen seneki koşulları işaret eden Bakan Şimşek, “ Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı. İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem yılın ilk yarısında oldu ama enkazın temizlenip inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat maliyetleri ve işçilik ücretlerinde artış oldu.” dedi.
Kurun serbest bırakılmak zorunda kaldığını dile getiren Şimşek, kurun uzun bir süre tutulduğunu belirterek ciddi enflasyonist bir süreç görüldüğünü aktardı. Kur geçişkenliğinin hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek görüldüğünü belirten Bakan Şimşek, depremin ve seçimin etkisiyle birlikte bütçe açığının %10'lara kadar çıkma ihtimali olduğunu söyledi. Bütçe açığını %5'e çekmek için vergileri arttırdığını ifade eden Şimşek, bunların enflasyonist olduğuna değindi.
Gelinen noktada Enflasyonun %75,4 olarak görüldüğünü söyleyen Bakan Şimşek, yüksek bir enflasyon olduğunu ancak geçmiş 12 ayı yansıttığını dile getirdi. Bakan Şimşek, “Baz etkisiyle yükselince neden atıfta bulunulmuyor? Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3'ün altına inecek. Bu sene hedefimiz açığı yüzde 5'in altına getirmek. Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız.” dedi.
DÜNYA BANKASI BAŞKANINI ZİYARETE GELECEK
12 aylık rakamlar baz alındığında 17 milyar dolarlık yabancı girişi sağlandığını ifade eden Şimşek, yabancı tahvil oranının %10'lara doğru ilerlediğini söyledi. Güvenin artması ile birlikte ciddi anlamda fon artışı olacağını dile getiren Şimşek, para piyasasındaki sıcak kaynağa sırtımızı yaslayamayacağımızı da söyledi. Bankaların uzun vadeli finansmanlara erişim sağlayabildiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, Büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanının da ziyarete geleceğini söyledi. 60 milyar Doların üzerindeki kaynağı Türkiye'ye kanalize edeceklerine dile getiren Şimşek, “Sırtımızı sıcak kaynağa dayanamıyoruz.” sözleri ile açıklamalarına devam etti.
KİRA ZAM SINIRI UZATILACAK MI?
Kira zam sınırı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Şimşek, “Hiçbir şey yapmazsak düzenleme Temmuzda ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok.” açıklamalarında bulunduğum.
Kamuda ihale reformu uygulanacağına dikkat çek Bakan Şimşek, istisnaların önemli ölçüde azaltılacak adımları da beraberinde getireceğini söyledi. Vergide adalet ve etkinliğin önemli olduğunu dile getiren Şimşek, Türkiye'deki kurumlar vergisinin mükelleflerin önemli bir kısmının uzun yıllardır zarar beyan ettiğini söyledi.