Gıdada taklit ve tağşişe başvurarak vatandaşın parasına ve sağlığını tehdit eden firmaların ifşa edilmesi uygulaması yeniden başlıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ‘Sahtekârlık yapan gıda firmaları neden yayınlanmıyor?’ eleştirilerinin geldiğini belirterek "Bu soruyu Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahtekârlığı yapan firmaların ifşa edilmesi uygulamasını yeniden başlatacağını duyurdu. Ancak bu karar, kamuoyunda “sahtekârlık yapan firmaları tespit etmenin vatandaşın değil, bakanlığın görevi” olduğu yönünde eleştirilerle karşılaştı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahte gıda ürünleri üreten firmaların ifşa edilmemesi nedeniyle gelen eleştirileri kabul ederek, bu konuyu Türkiye'nin gündeminden kaldırmayı amaçladıklarını belirtti. Bakan, gıda güvenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu ve 2024 yılında bugüne kadar yapılan 854 bin 694 denetim sonucunda 14 bin 237 işletmeye idari para cezası kesildiğini açıkladı. Ancak vatandaşlar, denetimlerin yetersiz kaldığını, sahtecilikle mücadelede sadece cezalarla yetinilmemesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin haberine göre, vatandaşın sağlığını, ekonomisini hiçe sayan gıdada taklit ve tağşişler ((bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) için ifşa dönemi geri geliyor.
“Gıda güvenliği kırmızı çizgimiz" diyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili "Yılda ortalama 1,3 milyon denetim gerçekleştiriyoruz. Rutin denetimlerin yanında sektörel olarak da uygulama yapıyoruz. 2024 yılında bugüne kadar ise 854 bin 694 denetim gerçekleştirdik. Bunun sonucunda 14 bin 237 işletmeye idari para cezası kesildi. 339 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulduk. Son olarak balda sahtecilik yapanlara ciddi bir operasyon yapıldı. Bunların devamı gelecek." açıklaması yaptı.
Vatandaşlardan ‘Sahtekârlık yapan gıda firmaları neden yayınlanmıyor?’ eleştirilerinin geldiğini ifade eden Yumaklı, bu soruyu Türkiye’nin gündeminden kaldıracaklarını belirtti.
7 BİN 500 DENETÇİ SAHADA
Bakanlığın; üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde 7 bin 500 gıda denetçisiyle denetimlerine devam ettiğini vurgulayan Yumaklı "Gıdaların uygunluk kontrolleri, 39 kamu laboratuvarı, Bursa Gıda Yem Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü ve 105 özel gıda kontrol laboratuvarında yapılıyor." dedi.