Çalışan emekliye bir kötü haber daha! Sağlık sigortanız kesilebilir... 55-60 yaş arası binlerce emekliyi ilgilendiriyor

Çalışan emekliye bir kötü haber daha! Sağlık sigortanız kesilebilir... 55-60 yaş arası binlerce emekliyi ilgilendiriyor

Sosyal güvenlik sisteminde yapılacak düzenlemelerin, çalışan emeklilerin genel sağlık sigortası primlerinin kesilmesine yol açabileceği haberleri gündeme bomba gibi düştü. Peki bu durumda 55-60 yaş aralığındaki emekliler nasıl etkilenecek? İşte merak edilen detaylar…

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde sosyal güvenlik sistemine ilişkin yenilikler yolda. 2025-2027 dönemini kapsayan OVP, ekonomik dengeleri korumak ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik yapısı oluşturmak amacıyla önemli adımlar atmayı planlıyor. Özellikle çalışan emeklilere yönelik alınacak önlemler dikkat çekiyor.

yeni-proje-4.jpg

ÇALIŞAN EMEKLİLERDEN GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ ALINACAK MI?

Son dönemde yapılan tartışmalar, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası primi alınması önerisini gündeme getirdi. Hürriyet’te yer alan habere göre, ekonomi bürokrasisi, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çeşitli alternatifleri masaya yatırıyor. Bu seçenekler arasında, belirli bir yaşa kadar emekli olan ve çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası primi kesilmesi öne çıkıyor.

Halen, emeklilik dönemine kadar çalışanlardan toplam yüzde 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7,5’i işveren, yüzde 5’i ise çalışan tarafından ödeniyor. Ancak, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler için bu durum değişiyor; yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesiliyor ve genel sağlık sigortası primi alınmıyor. Yeni öneriyle birlikte, emekli maaşı alan çalışanlardan belli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası primi alınması gündeme gelebilir.

yeni-proje-5.jpg

YAŞ SINIRINA DAİR BELİRSİZLİKLER

Emekli olup çalışmaya devam edenlerden hangi yaş aralığında genel sağlık sigortası primi alınacağı konusunda henüz kesin bir netlik bulunmuyor. Ancak, 55-60 yaş aralığında bir kriterin uygulanabileceği belirtiliyor. Bu durum, özellikle bu yaş grubundaki binlerce emekliyi doğrudan etkileyecek.

Ayrıca, genel sağlık sigortası primlerinin hangi maaş üzerinden kesileceği ve işçi-işveren dengesi gibi konularda çalışmalar devam ediyor. Yetkililer, sosyal güvenlik sistemindeki dengelerin sağlanması ve çalışma hayatında adil bir sistem oluşturulması için bu tür önlemlerin gerektiğini vurguluyor.

yeni-proje-6.jpg

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SİSTEM HEDEFİ

Yetkililer, “Sosyal güvenlik sisteminde dengelerin oturması ve çalışma hayatında oluşan yeni yapılar için bazı kararlar alınması gerekiyor. Bu önerilerden biri benimsenirse, yasal düzenleme süreci başlayacak” ifadelerini kullanarak, sosyal güvenlikte sürdürülebilir bir denge kurulmasının hedeflendiğini belirtiyor.

Özetle, OVP çerçevesinde yapılacak düzenlemelerle, çalışan emekliler için yeni bir dönemin kapıları aralanabilir. Bu değişikliklerin nasıl şekilleneceği ve etkilerinin ne olacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. 55-60 yaş aralığındaki çalışan emekliler için belirsizlikler sürerken, gelişmeleri takip etmekte fayda var.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN