Bursa’da son 4 yılda 6 uçak düştü

Bursa’da son 4 yılda 6 uçak düştü

Bursa’da son dört yılda meydana gelen altı uçak kazasında beş pilot ve bir güzellik uzmanı hayatını kaybetti. 2021’den bu yana devam eden kazalar, havacılık camiasında tedirginliğe yol açıyor. En son kaza, 23 Eylül 2024’te Yenişehir Havalimanı’nda gerçekleşti. Burada, tecrübeli eğitmen pilot Ünal Aster ve öğretmen pilot adayı Emir Gülal Nalcı, eğitim uçağının apron bölgesinde düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Bursa’da son 4 yılda meydana gelen 6 uçak kazasında 5 pilot ve 1 güzellik uzmanı hayatını kaybederken, 4 kişi de hafif şekilde yaralandı.

4 yılda art arda yaşanan kazalar sebebiyle Bursa semaları havacıların radarına girerken, en fazla uçuş okulunun bulunduğu Bursa’da Yenişehir ve Yunuseli Havalimanları’nda tedbirlerin yeteri kadar alınıp alınmadığı da konuşulmaya başlandı.

yeni-proje-001.jpg

Kazalar, özellikle Bursa’nın yoğun eğitim uçuş trafiği nedeniyle dikkat çekti. Uzmanlar, uçuş okullarının fazla olduğu bu bölgede, güvenlik önlemlerinin yetersiz olabileceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

yeni-proje-1-002.jpg

İLK KAZA 29 HAZİRAN 2021

Kazalardan ilki 29 Haziran 2021’de yaşandı. Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’ndan 29 Haziran´da havalanan tek motorlu eğitim uçağı, ikmal amacıyla Bursa Yunuseli Havaalanı’na iniş yapmak için yöneldiği sırada motor arızası yaptı. Uçak, havaalanına 500 metre mesafede, meyve bahçesine zorunlu iniş yaptı. Armut ağaçları arasına inen ve hasar gören uçağın pilotu Serkan Ünverdi ve öğrenci Rabia Erdun hafif yaralandı. Yaralanan pilot ve öğrenci Çekirge Devlet Hastanesi’nde kaldırıldı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, uçak kazasının ardından başlattığı soruşturmada suç kastıyla hareket edilmediğini, suç unsurunun oluşmaması ve yaralıların şikayetçi olmaması nedeniyle ’takipsizlik’ kararı verdi.

İKİNCİ KAZA 25 NİSAN 2022

İkinci kaza 25 Nisan 2022’ de Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokakta yaşandı.
Yunuseli Havalimanı’ndan kalkan özel havacılık şirketine ait tek motorlu eğitim uçağı 500 metre ileride sokak arasına düştü. Kaza sonucu uçakta pilot Furkan Otkum (29) ve Murat Avşar (32) hayatını kaybetti. Sivil eğitim uçağı olarak kayıtlara geçen UPT kuyruk numaralı Tecnam P2002JF tipi tek motorlu iki kişilik uçağı, havalandıktan kısa bir süre sonra, Yunuseli Havalimanının batı tarafında 500 metre yükseklikte motor emergency uçuş eğitimi yapacağını anons etti. Ancak anormal bir durum oluşunca kalkıştan kısa bir süre sonra diğer piste iniş yapacağını söyledi. Kalkıştan 3-4 dakikalık bir süre sonra uçak Bağlarbaşı Mahallesinde iki evin üzerine düştü. Evlerde ve sokakta hasar meydana gelirken, yaralanan olmadı. YBS firması Bursa’da sivil havacılık eğitimi veriyor. Ağırlığı 750 kilograma kadar olan küçük uçaklar için özel uçuş eğitimi alınabiliyor. Ultralight Pilot Lisansı (UPL lisansı) denilen belgeyi sağlayan bu tarz eğitim kurumlarında, küçük uçaklarla şehir içerisindeki havalimanlarında eğitim uçuşları yapılabiliyor. Düşen UPT kuyruk işaretli İtalyan üretimi uçak da, 600 kilogramlık grupta yer alıyordu.

ÜÇÜNCÜ KAZA 17 EKİM 2022

Üçüncü kaza 17 Ekim 2022’de yaşandı. Bursa’nın Mudanya ilçesinde 2 kişilik uçak motor arızası nedeniyle düştü. Zeytin ağaçlarına düşen uçağın pilotu ve yanında bulunan yolcusu kazadan yara almadan kurtuldu. Hava aracı düştüğü yerden 3 saat sonra kurtarılarak çekiciye yüklendi.

Olay, Mudanya ilçesi Aydınpınar köyü mezrasında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Erkan Hoç idaresinde Yunuseli Havalimanı’ndan kalkış yapan iki kişilik uçakta motor arızası yaşadı. Yaşanan arıza nedeniyle pilot Erkan Hoç yanındaki yolcu Gökhan Molla ile uçağı zeytin ağaçlarının üzerine indirmek için harekete geçti. Düşen uçaktaki 2 kişi yara almadan kurtuldu.

2022 yılı Nisan, Ekim ve Aralık aylarında yaşanan 3 ayrı uçak kazasıyla en fazla uçak kazasının yaşandığı yıl oldu.

DÖRDÜNCÜ KAZA 1 ARALIK 2022

4’üncü kaza 1 Aralık 2022’de yaşandı. Bursa’da hava muhalefeti sebebiyle Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali bahçesine düşen tek motorlu uçakta bulunan Havacılık Derneği Başkanı işadamı pilot 54 yaşındaki Hakan Köksal ile güzellik uzmanı Burcu Sağlam hayatlarını kaybetti.

Uçağın düşme anına ilişkin güvenlik kamera görüntülerinde düşen uçağın kanadının Ovakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralindeki yüksek gerilim direği ve teline dokunduğu bu sırada bir patlamanın yaşandığı görüldü. Gerilim hattından çevrim santralinin ürettiği 380 bin voltluk elektriğin geçtiği öğrenildi.

BEŞİNCİ KAZA 5 OCAK 2024

5’inci kaza 5 Ocak 2024’te yaşandı Olay, Bursa’nın Yenişehir ilçesinde saat 16.30 sıralarında Çiçeközü köyü Sırt mevkisinde meydana geldi. Yenişehir Havalimanı’ndan kalktıktan sonra sırayla Yunuseli Havalimanı ve Sivrihisar’a uğrayan eğitim uçağı, Yenişehir Havalimanı’na dönmek için yola çıktı. Havalimanına yaklaştığı esnada kırama uğrayan uçağın pilotu Mehmet Akif Öztürk, boş araziye acil inişe geçti. Araziye inişi esnasında hendeğe takılan uçak, küçük çaplı maddi hasan meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri intikal etti.

Kazayı hafif sıyrıklarla atlatan pilot Mehmet Akif Öztürk, her ihtimale karşı kontrol amaçlı Yenişehir Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Havacılık camiasını derinden yaralayan 23 Eylül 2024’te Yenişehir Havaalanında yaşanan kazada ise tecrübeli eğitmen pilot Ünal Aster (61) ve öğretmen pilot adayı Emir Gülal Nalcı (42) olay yerinde hayatını kaybetti.

Yenişehir Havalimanı’nda saat 08.10 sıralarında tek motorlu eğitim uçağı aprona düştü. Kazada iki pilot da olay yerinde hayatını kaybetti. Fenıx uçuş okuluna ait tek motorlu uçak kazası sonrası bölgeye itfaiye, ambulans ve arama kurturma ekipleri sevk edildi. Kazanın kesin sebebinin bilirkişi raporu ve son kule görüşmelerinden sonra netlik kazanacağı öğrenildi. TC UDI kuyruk işaretli uçağın burun kısmında hasar meydana gelmesi dikkat çekerken, uçak kazasının pilotların "Touch and go" eğitimi yaptıkları sırada yaşandığı iddia edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN