2 milyon nüfuslu kente deprem uyarısı! Prof. Dr. Ahmet Ercan açıkladı: Yıkım gücü VI olabilir

2 milyon nüfuslu kente deprem uyarısı! Prof. Dr. Ahmet Ercan açıkladı: Yıkım gücü VI olabilir

Deprem riskine karşı sık sık bilgilendirici açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, yeni bir açıklama ile gündeme geldi. Uzman isim neredeyse 2 milyon nüfusa sahip olan o şehre dikkat çekti. İşte konuya ilişkin detaylar…

Mersin’de 12 Eylül tarihinde AFAD tarafından gerçekleştirilen 7 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, bölgedeki sismik tehlikelere dikkat çekti. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yaklaşık 2 milyon nüfuslu Mersin için önemli açıklamalarda bulundu. Ercan, Mersin'de büyük bir deprem beklenmediğini belirtse de, dolay kırıklarının kenti Mercalli VI yıkım gücünde sarsabileceğini ifade etti. Ercan, “Deprem için yer-yapı güvenlik belgesi olmadan ev satılıp kiralanmamalıdır. İvedi kentsel dönüşüm gerekli” diyerek acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

yeni-proje-13.jpg

MERCİLLİ ŞİDDET ÖLÇEĞİ NEDİR?

Mercalli şiddet ölçeği, bir depremin insanlar, cisimler ve yapılar üzerindeki etkilerini I ile XII arasında bir ölçekle ölçen bir sistemdir. I, hissedilmeyen bir durumu, XII ise tam yıkımı temsil eder. Prof. Dr. Ercan’a göre, Mersin’de olası bir depremin yıkım gücü VI olarak değerlendirilmektedir.

deprem2.jpg

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YER-GÜVENLİK BELGESİ

Ercan, Mersin’in sarsıntı duyarlı sulu ve gevşek çökeller üzerinde bulunduğunu belirterek, rezonans ve sıvılaşma sorunlarına dikkat çekti. Bu nedenle, kentin acilen incelikli (microzonation) çalışmalar yapması ve kentsel dönüşüm projelerine hız vermesi gerektiğini savundu. Türkiye’nin depreme karşı hala hazır olmadığını ifade eden Ercan, bu tatbikatların önemine vurgu yaptı.

Mersin’de yaşayanların, olası depremlere karşı bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması, şehirdeki güvenliği artırmak açısından kritik önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN