2026’da köyler için emlak vergisi kabusu başlıyor! Mahalleye dönüştürülen köylere vergi darbesi

2026’da köyler için emlak vergisi kabusu başlıyor! Mahalleye dönüştürülen köylere vergi darbesi

Türkiye genelinde 16 binden fazla köy, 6360 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile kırsal mahalle statüsüne geçerek emlak vergisi ile tanışacak. Vergilendirme 2026’da başlayacak.

Kasım 2012’de yürürlüğe giren 6360 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile köy statüsünü kaybeden 16 bini aşkın yerleşim yeri, kırsal mahalle olarak yeniden yapılandırıldı. Dünya Gazetesi'nin haberine göre, bu yerlerde emlak vergisi ödemeleri, 2022 yılı sonuna kadar ertelendi ve bu yıl başlaması bekleniyordu. Ancak muafiyet süresi 2026’ya kadar uzatıldı.

İmpomes Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Müberra Oflaz, bu durumun 16 bini aşkın kırsal mahallede vergilendirmenin 2026 yılında başlayacağına dikkat çekti. Dünya Gazetesi'ne konuşan Oflaz, İstanbul ve Kocaeli’deki orman köylerinin de bu kapsamda olduğunu vurguladı.

whatsapp-image-2024-10-28-at-12-07-21.jpeg

VERGİLENDİRME VE İKİ KAT VERGİ UYGULAMASI

Oflaz, 6360 sayılı kanun nedeniyle 30 ilde 16 bin 220 köyün mahalleye dönüştüğünü ve 1053 beldenin de aynı şekilde statü kazandığını hatırlatarak, bu değişikliğin vergi açısından iki önemli sonucu olduğunu belirtti.

Daha önce emlak vergisine tabi olmayan yerleşim yerleri artık vergilendirilirken, büyükşehirlerdeki mülkler için emlak vergisi iki kat olarak hesaplanacak.

UYGULAMA KAPSAMI

Düzenlemenin, Anadolu’daki şehirler kadar İstanbul ve Kocaeli’deki bazı köyleri de kapsadığı belirtildi. 2026’dan itibaren vergilendirmenin başlayacağı yerler arasında, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa gibi büyükşehir belediyeleri ile orman köyleri yer alıyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu değişikliğin köylerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasını ve belediye gelirleri kapsamında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi yükümlülüklerin doğacağını açıkladı.

DAHA ÖNCEKİ ERTLEMELER

Köylerden mahalleye dönüşen yerlerde yaşayan vatandaşların emlak vergisi ve diğer harçların ödemeleri daha önce 2014, 2020 ve 2022 sonuna ertelendi.

2023’te yapılan bir düzenleme ile bu sürenin 31 Aralık 2025’e kadar uzatıldığı kaydedildi. Kiraz, 2026'dan itibaren köy vasfını kaybetmiş yerlerde emlak vergisi ve diğer mali yükümlülüklerin ödenmeye başlanacağını, ayrıca kırsal mahalle olma hakkı tanındığını belirtti.

Kırsal mahalle başvurularının ilçe belediye meclisi ve büyükşehir belediye meclisi kararı ile gerçekleştirileceği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN