Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli bir adım attı. Eski tip POS cihazlarının kullanımına son verilmesi ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması zorunlu hale getirildi.
2013 yılından beri yürürlükte olan düzenlemeyle, perakende işletmelerinde kullanılan seyyar EFT-POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar birleştirilerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılması öngörülmüştü. Ancak bu dönüşümün tam olarak sağlanamaması üzerine, 30 Aralık 2023'te yayımlanan tebliğle, tüm mükelleflerin en geç 1 Temmuz 2024'e kadar yeni nesil cihazlara geçmesi kararlaştırıldı.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, banka kartıyla yapılan ödemelerde slip ve fişi birleştirerek tek bir belge düzenliyor. Bu sayede, seyyar EFT-POS cihazları üzerinden yapılan tahsilatların kayıt dışında kalması, mevzuata aykırı borç para verilmesi veya fişlerin yanlış kişiler adına düzenlenmesi gibi durumların önüne geçiliyor.
PARA CEZASI UYGULANACAK
Bu düzenlemeye uymayan mükelleflere ağır cezalar uygulanacak. Yasaklı seyyar POS cihazlarını kullanan mükelleflere her bir tespit için 20 bin TL'ye kadar ceza kesilirken, bu cihazları mükelleflerden geri almayan banka ve ödeme kuruluşlarına ise 200 bin TL ceza uygulanacak. Ayrıca, yeni nesil cihazlar üzerinden banka kartıyla ödeme kabul etmeyen mükelleflere de yine her bir tespit için ayrı ayrı ceza kesilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu kararın kayıt dışıyla mücadelede önemli bir adım olduğunu belirterek, "Hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi, mükelleflerden bu cihazların alınması ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesi kayıt dışıyla mücadele açısından önem taşıyor. Bu değişimi yapmayan mükellefler ile banka ve ödeme kuruluşlarına ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor" dedi.