Türk-İş, raporunu Erdoğan’a gönderdi: Vergide adalet sağlanmalı

Türk-İş, raporunu Erdoğan’a gönderdi: Vergide adalet sağlanmalı

Türk-İş vergide adalete ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı. Türk-İş yayımladığı raporu; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Hazine Bakanı Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a gönderdi. Sendika vergi adaletinin sağlanması için çağrılar yaptığı raporunda 'Bizim talebimiz, vergi tarifesinin Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan yeniden değerleme oranında güncellenmesidir' çağrısında bulundu.

Türk-İş, çalışanların vergi yüküyle ilgili adaletin sağlanması için kapsamlı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a gönderdi. Raporda, vergi tarifesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranında güncellenmesi talep edildi.

Türk-İş'in “Günümüzde Ücretlerin Vergilendirilmesi ve Ücretler için Adil Bir Vergilendirme Üzerine Değerlendirme” başlıklı raporu, çalışanların maruz kaldığı yüksek vergi yüküne dikkat çekiyor. Özellikle asgari ücret ile vergi dilimleri arasındaki farkın giderek azalması, düşük ve orta gelirli çalışanların vergi adaletinden uzaklaştığını ortaya koyuyor. Raporda, mevcut durumda asgari ücretle çalışan birçok kişinin yılın ortasında yüzde 20’lik vergi dilimine girdiği belirtilerek, bunun adil bir vergilendirme ilkesiyle bağdaşmadığı ifade ediliyor.

"VERGİ DİLİMLERİ YENİDEN DEĞERLEME ORANINDA GÜNCELLENMELİ"

Raporda, düşük ve orta gelir grubundaki çalışanların, artan enflasyona rağmen yüksek oranda vergi ödemek zorunda kaldığı ve bu durumun yıllar içinde gelir adaletini bozduğu vurgulanıyor. Türk-İş, mevcut vergi tarifesinin yeniden değerleme oranında güncellenmemesinin çalışanların alım gücünü azalttığını ve vergi yükünü daha da artırdığını belirtiyor. Bu yüzden vergi tarifesinin her yıl yeniden değerleme oranıyla otomatik olarak güncellenmesi gerektiğini savunuyor.

“DÜŞÜK GELİRLİNİN VERGİ YÜKÜ SOSYAL DEVLET İLKESİYLE BAĞDAŞMIYOR”

Türk-İş raporunda, Anayasa'nın sosyal devlet ilkesine uygun olarak düşük gelirli çalışanların ya daha düşük oranlarda vergi ödemesi ya da hiç vergiye tabi olmaması gerektiği ifade ediliyor. Raporda, “Gelir vergisi tarifesi düşük bir gelir seviyesinden başlamakta ve dilimler birbirine oldukça yakın seviyelerde kalmaktadır. Küçük bir gelir artışı bile çalışanları bir üst vergi dilimine çıkararak, vergi yükünü orantısız şekilde artırıyor” deniliyor.

ÖNERİLEN VERGİ DİLİMİ DÜZENLEMESİ

Türk-İş, gelir vergisi dilimlerinin, enflasyon ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyor. Buna göre, vergi tarifesi şu şekilde öneriliyor:

  • 280 bin TL’ye kadar: Yüzde 15
  • 480 bin TL’nin 280 bin TL’si için 42 bin TL fazlası: Yüzde 20
  • 1 milyon 60 bin TL’nin 480 bin TL’si için 82 bin TL fazlası: Yüzde 27
  • 5 milyon TL’nin 1 milyon 60 bin TL’si için 238 bin 600 TL fazlası: Yüzde 35
  • 5 milyon TL’den fazlası için 1 milyon 617 bin 600 TL fazlası: Yüzde 40

"ADİL VE EŞİTLİKÇİ VERGİLENDİRME İÇİN YENİ BİR TARİFEYE İHTİYAÇ VAR"

Raporda, yeniden değerleme oranına göre güncellenmeyen mevcut vergi dilimlerinin çalışanların vergi yükünü artırdığı ve gelir dağılımında adaletsizlik yarattığı vurgulanıyor. Türk-İş’in önerisine göre, birinci vergi dilimi asgari ücretin 14 katı, ikinci dilim asgari ücretin 24 katı, üçüncü dilim asgari ücretin 53 katı, dördüncü dilim ise asgari ücretin 250 katı olarak belirlenmeli ve bu oranlar her yıl yeniden değerleme oranı ile güncellenmeli.

Türk-İş, düşük gelirli çalışanların yüksek vergi yükünden korunması ve gelir dağılımında adaletin sağlanması için bu düzenlemelerin zorunlu olduğunu belirterek, hükümete acil adımlar atma çağrısında bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN