Yeni bir tehlike daha yayılmaya başladı! Zombi Geyik hastalığı deniyor: Bilim insanları açıkladı

Yeni bir tehlike daha yayılmaya başladı! Zombi Geyik hastalığı deniyor: Bilim insanları açıkladı

Son zamanlarda dünyanın gündeminde çeşitli virüsler ve hastalıklar yer alırken bunlara bir yenisi daha eklendi. Yayılmaya başlayan ve adına “Zombi Geyik Hastalığı” denilen bu hastalığa ilişkin bilim insanlarında uyarı geldi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kuzey Amerika’da ortaya çıkan ve hızla yayılan “Zombi Geyik Hastalığı” (CWD), başta geyikler olmak üzere birçok hayvan türünü etkileyerek korkutucu bir hızla yayılıyor. Uzmanlar, bu ölümcül hastalığın potansiyel insan sağlığı risklerine karşı uyarıda bulunuyor.

yeni-proje-9.jpg

ZOMBİ GEYİK HASTALIĞI TEHLİKE SAÇIYOR

NTV'de yer alan habere göre, son yıllarda Kuzey Amerika’da giderek yaygınlaşan “Zombi Geyik Hastalığı” (Chronic Wasting Disease - CWD), özellikle geyik, alageyik ve ren geyiği gibi hayvan türlerini etkileyen ölümcül bir enfeksiyon olarak dikkat çekiyor. Hastalık, hayvanlarda ciddi kilo kaybı, koordinasyon bozukluğu ve anormal davranışlara neden olarak, onların adeta “zombi” gibi davranmalarına yol açıyor.

WYOMİNG’DE ORTAYA ÇIKTI

İlk olarak ABD’nin Wyoming eyaletinde tespit edilen bu hastalık, zamanla başka bölgelere de yayıldı. CWD’yi inceleyen uzmanlar, bu hastalığın insanlara bulaşabileceği konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. 1980’lerde İngiltere’deki deli dana hastalığı örneğini hatırlatan bilim insanları, CWD’nin benzer bir küresel sağlık krizine yol açabileceği endişesini dile getiriyor.

yeni-proje-8.jpg

ZOMBİ GEYİK HASTALIĞI NEDİR?

Zombi Geyik Hastalığı, prion adı verilen anormal proteinlerin neden olduğu bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalık, enfekte hayvanların idrarı, dışkısı ve tükürüğü ile diğer hayvanlara bulaşabilir. Ayrıca, hastalığın toprak ve su yoluyla da yayılabileceği belirtiliyor. CWD’ye yakalanan hayvanlarda aşırı kilo kaybı, dengesizlik, sürekli salya akışı ve davranış değişiklikleri gibi belirtiler gözlemleniyor.

İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BİR TEHDİT Mİ?

Şu ana kadar CWD’nin insanlara bulaştığına dair kesin bir kanıt bulunmuyor. Ancak uzmanlar, enfekte olmuş hayvanların etinin tüketilmesinin risk oluşturabileceğini belirterek dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Hastalığın yayılmasını önlemek ve daha fazla bilgi edinmek için devam eden araştırmaların yanı sıra halkın bilinçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

yeni-proje-7.jpg

ZOMBİ GEYİK HASTALIĞI: CİDDİ BİR KÜRESEL TEHDİT

CWD, sadece hayvan popülasyonları için değil, potansiyel olarak insan sağlığı için de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, bu hastalığın yayılmasını durdurmak ve olası riskleri en aza indirmek için toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekiyor. Gelişmeler yakından takip edilmeli ve riskler konusunda hazırlıklı olunmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN