Katliamlara daha fazla kayıtsız kalamadılar: İngiltere'den İsrail'e silah ambargosu

Katliamlara daha fazla kayıtsız kalamadılar: İngiltere'den İsrail'e silah ambargosu

Son dakika haberi... İngiltere, İsrail'e yönelik 30 silah ihracat lisansını askıya aldı. Dışişleri Bakanı Lammy yaptığı açıklamada, “Hava araçlarının kullandığı mühimmatlar dahil 30 silahın satışını durduruyoruz." dedi. İngiltere'nin İsrail'in en büyük destekçilerinden biri olması, bu adımı uluslararası alanda daha da önemli kılıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail'e yönelik bazı silah ihracat lisanslarını askıya alacağını duyurdu. Lammy, bu kararı İngiltere Parlamentosunda yaptığı bir konuşmada açıkladı ve alınan kararın, uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilme riski nedeniyle verildiğini belirtti.

Bakan Lammy, yapılan incelemeler sonucunda, İngiltere'nin İsrail'e sağladığı silahların bazı durumlarda insancıl hukuk ihlallerine yol açabileceği riskinin tespit edildiğini söyledi. Bu sebeple, mevcut 350 ihracat lisansından yaklaşık 30’unun askıya alındığını bildirdi. Lammy, bunun genel bir silah ambargosu olmadığını, sadece belirli lisansların gözden geçirildiğini vurguladı.

Lammy ayrıca, İngiltere'nin İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda bir yargıda bulunmadığını ve bu konuda hakemlik yapamayacağını ifade etti. Bu kararın, ileriye dönük bir değerlendirme olduğunu ve herhangi bir suçluluk ya da masumiyet tespiti anlamına gelmediğini belirtti.

İNGİLTERE, “İSRAİL’İN SAVAŞ SUÇLARINA ORTAK OLMAKLA” ELEŞTİRİLİYOR

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik aralıksız saldırıları ve savaş suçları işlediği yönündeki uyarılara rağmen, İngiltere’nin İsrail’e silah satan şirketlere verdiği ihracat lisanslarını sonlandırmaması hem halkın hem de uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.

Ülkedeki insan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar, Gazze'de insancıl hukuk ihlallerinde bulunan İsrail’e silah satışını durdurmadığı için İngiltere’yi “İsrail’in savaş suçlarına ortak olmakla” suçladı.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana, İsrail’e silah, askeri teçhizat ve diğer kontrollü ürünlerin satışı için 100’den fazla ihracat lisansına onay verildi. Mayıs ayı itibarıyla, “varış noktasının İsrail olduğu belirtilen” mevcut silah ve askeri teçhizat ihracat lisanslarının sayısı 345’e ulaştı.

İSRAİL'İN EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİNDENDİ

Bu askıya alma kararı, özellikle İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında 41 bin sivilin hayatını kaybettiği düşünüldüğünde büyük önem taşıyor. İngiltere’nin İsrail’in en büyük destekçilerinden biri olması, bu kararın uluslararası arenada yankı bulmasını sağlayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN