Dünyanın en eski ruju bulundu! O zamandan beri kullanıyormuş: Tam 4 bin yıllık

Dünyanın en eski ruju bulundu! O zamandan beri kullanıyormuş: Tam 4 bin yıllık

Dünyada bilinen en eski ruj İran'da bulundu! O zamandan beri kullanılıyormuş! Rujun ise tam 4 bin yıllık olduğu öğrenildi...

Jiroft bölgesindeki Bronz Çağı'ndan kalma bir tüp şişenin keşfi, İran'ın güneydoğusunda önemli bir arkeolojik bulgu olarak kaydedildi. Bu tüpün, şimdiye kadar keşfedilen en eski ruj örneği olduğu biliniyor. Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, tüp MÖ 1.936 ile 1.687 yılları arasına tarihleniyor.

Bilim insanları, tüpün boyutu ve üzerindeki karmaşık süslemeler göz önüne alındığında, muhtemelen o dönemin toplumunda seçkin biri tarafından kullanıldığını düşünüyor. Araştırmacılar, tüpü tutan kişilerin, koyu kırmızı karışımı sürmek için bir aplikatör kullandıklarını belirtiyor.

ruj-1.jpg

Günümüzdeki rujlarda kullanılan tariflere oldukça benzeyen kırmızı renkteki karışım, bu bulunana kadar bilinen en eski dudak boyası örneği olarak dikkat çekiyor. Ancak, tüpün tam olarak dudak boyası kabı olarak kullanılıp kullanılmadığını ve maddenin yüze nasıl uygulandığını belirlemek için daha fazla araştırma gerekiyor.

BRONZ ÇAĞINDAN OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Bu keşfin, Bronz Çağı kültürlerinin gelişimi hakkında önemli ipuçları sağlayabileceği düşünülüyor. Daha önce bölgede yeşil, mavi ve sarımsı pembe göz farı ve fondöten izleri bulunmuştu, bu da antik dönem makyaj alışkanlıkları hakkında bilgi veriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN