Dünya Lübnan’a bakarken Gazze’de kan durmuyor: Katliam ruhsatı ABD'den

Dünya Lübnan’a bakarken Gazze’de kan durmuyor: Katliam ruhsatı ABD'den

Gazze’yi vahşice kana bulayan İsrail, Lübnan’da da 15 gün içinde kadın, çocuk bin kişiyi katletti. Ateşkes çağrılarına ‘İşimiz daha bitmedi’ yanıtını veren Netanyahu’nun sınırsız cüreti ise Washington’un koşulsuz desteğine dayanıyor. Lübnan’a kara saldırısının başlamasından saatler sonra ABD Savunma Bakanı ‘Hizbullah’ın 7 Ekim’i tekrarlayamaması için bu gerekli’ dedi.

Lübnan’a kara operasyonu başlatan İsrail’in, Gazze Şeridi’ndeki saldırıları da devam ediyor. Son 24 saatte en az 37 kişi daha hayatını kaybetti. Beş çocuk babası Samir Muhammed “Dünyanın gözü Lübnan’da ama işgalciler Gazze’de öldürmeye devam ediyor” dedi.

GAZZE’DE UYGULANAN KANLI SENARYO LÜBNAN İÇİN DEVREDE

Lübnan’da Hizbullah’a dönük suikast saldırıları sonrası İsrail ordusu ülkenin güneyine yönelik kara operasyonu başlattı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ‘Hizbullah hedeflerine sınırlı ve hedefli saldırılar başladı’ denildi. Hava kuvvetlerine topçu birliklerinin destek verdiği kaydedildi. Gazze ile eş zamanlı ilerleyeceği belirtilen ‘Kuzey Okları’ operasyonu kapsamında sınır hattındaki üç alan askeri bölge ilan edildi. Beyrut’un güneyinde yaşayan sivillere tahliye çağrısı yapıldı.

‘7 EKİM’İN TEKRARLANMAMASI İÇİN SALDIRILAR ŞART’

Hava saldırıları kesintisiz devam ederken Gazze’de olduğu gibi Lübnan’da da Washington yönetimi Netanyahu’nun arkasında durdu. Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller, kara harekatıyla ilgili Tel Aviv’in kendilerine bilgilendirme yaptığını açıkladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de “Hizbullah’ın 7 Ekim benzeri bir saldırı düzenlememesi için bu gerekli” dedi. İsrailli mevkidaşıyla görüşmesinde Hizbullah altyapısının yok edilmesinin gerekliliği konusunda uzlaştıklarını söyledi.

olum-timi.jpg

GAZZE’NİN ÖLÜM TİMİ LÜBNAN’DA

İsrail ordusunun sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Lübnan’daki kara harekatının ‘Gazze’de tecrübe kazanan’ 98. Tümen’e bağlı askerler tarafından yapıldığı kaydedildi. Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, Ortadoğu’ya savaş uçakları ile birkaç bin askerden oluşan takviye birlik göndereceğini açıkladı. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh kararın gerekçesini ‘Amaç saldırganlığı caydırmak’ ifadesiyle açıkladı.

0210krt01a-tum-001.jpg

ABD KÖRÜKLÜYOR İSRAİL SALDIRIYOR

İsrail’e karşı direnen bölgesel güçleri aylarca ateşkes vaadiyle oyalayan ABD, Orta Doğu’da dört bir yana saldıran İsrail’e desteğini açıkladı. ABD Savunma Bakanı, İsrailli mevkidaşıyla Hizbullah’ın “saldırı altyapısının dağıtılması” gerektiği konusunda mutabık kaldı. Pentagon, ayrıca savaş uçakları ve birkaç bin takviye asker göndereceğini açıkladı.

Gazze’yi aylardır yakan savaş alevleri İsrail’in başta ABD olmak üzere aldığı büyük destekle hızla bölgeyi sarıyor. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 50 bine yakın insanı katleden işgal güçleri, Lübnan’ı da işgale başlarken sadece 15 günde yaklaşık 1500 insanı daha hayattan kopardı, yüzbinleri yerinden etti.

beyrut-001.jpg

ABD ise bu pervasızca saldırıları dizginlemek bir yana resmen teşvik ediyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin İsrail’in “kendini savunma hakkı”na verdiği desteği teyit etti. İki bakan ayrıca, Hizbullah’ın, İsrail’e yönelik “7 Ekim (2023) tarzı saldırılar” düzenlemesini önlemek adına sınır boyunca “saldırı altyapısının dağıtılması” gerektiği konusunda mutabık kaldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da, Orta Doğu’ya saldırganlığı caydırmak ve daha geniş bir bölgesel savaş riskini azaltmak için bölgedeki konuşlu mevcut güçlerine savaş uçakları ve birkaç bin takviye asker göndereceğini açıkladı. Lübnan’da Hizbullah’a dönük suikast saldırıları sonrası İsrail ordusu ülkenin güneyine yönelik kara operasyonu başlattı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ‘Hizbullah hedeflerine sınırlı ve hedefli saldırılar başladı’ denildi. Hava kuvvetlerine topçu birliklerinin destek verdiği kaydedildi. Gazze ile eş zamanlı ilerleyeceği belirtilen ‘Kuzey Okları’ operasyonu kapsamında sınır hattındaki üç alan askeri bölge ilan edildi. Beyrut’un güneyinde yaşayan sivillere tahliye çağrısı yapıldı. İsrail ordusunun sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Lübnan’daki kara harekatının ‘Gazze’de tecrübe kazanan’ 98. Tümen’e bağlı askerler tarafından yapıldığı kaydedildi. Lübnan ordusunun İsrail sınır hattında birkaç kilometre geri çekildiği iddiasına yalanlama geldi. Lübnan ordusu, ülkenin güneyinde İsrail sınırında yer alan bazı gözlem noktalarını yeniden konumlandırdıklarını bildirdi. Önceki gece görgü tanıkları, Lübnan ordusunun İsrail sınır hattında birkaç kilometre geri çekildiğini ifade etmişti. Hizbullah Medya Sorumlusu Muhammed Afifi, yaptığı açıklamada, “İsrail’in Lübnan’a girdiği yönündeki tüm iddialarının yalan olduğunu” vurguladı. Hizbullah’ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Kefr Kila ve El-Adise kasabaları karşısına denk gelen Besatin bölgesinde İsrail askerlerinin hedef alındığı ifade edildi. İsrail ordusunun, Lübnan’ın pek çok bölgesine karadan ve havadan saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN