Bu rezilliği örtbas edemezsiniz

Bu rezilliği örtbas edemezsiniz

KARAR yazarı Elif Çakır, hakkında yakalama kararı olduğu iddiasıyla Bursa’da gözaltına alındı. Beş kişilik polis ekibi, Elif Çakır’ı hastanede sağlık kontrolüne ve ardından emniyete götürdü. 2 saate yakın kötü muameleye maruz kalan yazarımız gözaltının “isim benzerliği nedeniyle” yapıldığı söylenerek serbest bırakıldı. Skandalın medyaya yansıması üzerine Bursa Emniyeti “Gözaltı işlemi yapılmadı, şahsı davet ettik, kendisi geldi” şeklinde gerçek dışı bir açıklama yaptı.

KARAR yazarı Elif Çakır, hakkında yakalama kararı olduğu iddiasıyla Bursa’da gözaltına alındı. Beş kişilik polis ekibi, Elif Çakır’ı hastanede sağlık kontrolüne ve ardından emniyete götürdü. 2 saate yakın kötü muameleye maruz kalan yazarımız gözaltının “isim benzerliği nedeniyle” yapıldığı söylenerek serbest bırakıldı. Skandalın medyaya yansıması üzerine Bursa Emniyeti “Gözaltı işlemi yapılmadı, şahsı davet ettik, kendisi geldi” şeklinde gerçek dışı bir açıklama yaptı. Skandal gözaltının ve ardından olayı örtbas girişiminin hangi makamın onayıyla gerçekleştirildiği ise öğrenilemedi

YERLİKAYA NEDEN SESSİZ?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kamuoyuna yansıyan hemen her konuda görüşlerini açıkladığı halde, kendisine bağlı birimlerce gerçekleştirilen skandal gözaltı konusunda sessizliğiyle dikkat çekti.

  1. İsim benzerliği nedeniyle yapıldığı iddia edilen gözaltı sürecinde Elif Çakır’ın TC kimlik numarası neden kontrol edilmedi? Aranan kişinin kimlik bilgilerinin farklı olduğu anlaşıldığında polis memuru neden ‘Tekrar kontrol edin?’ diyerek gözaltı süresini uzattı? Bunun için üst makamlardan talimat mı alındı?
  2. İçişleri Bakanlığı, Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden konu hakkında bilgi istedi mi? Olayın örtbas edilmesi kararını kim verdi?
  3. Bursa Emniyet Müdürlüğü olaydan bir gün sonra yayımladığı açıklamada yazarımıza gözaltı işlemi uygulanmadığı, emniyete davet üzerine geldiği gibi gerçek dışı iddialara yer verdi. Kamuoyunu yanıltma amaçlı bu girişime karşı işlem yapılacak mı?

ÖZGÜR ÖZEL

Elif Hanım’a dayanışma duygularımı iletiyorum...

AHMET DAVUTOĞLU

Devlet ciddiyetinin seviyesinin göstergesi...

ALİ BABACAN

Bu pervasızlık gücünü nereden alıyor?

TEMEL KARAMOLLAOĞLU

Hemen makul bir açıklama yapılmalı...

MERAL AKŞENER

Ciddiyetsizlik maalesef her kurumu sardı...

0110krt01a-tum.jpg

Karar Gazetesi yazarı Elif Çakır geçtiğimiz gün Bursa’da kaldığı otelde hakkında arama olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 5 kişilik polis ekibi hiçbir bilgi vermeden Elif Çakır’ı gözaltına alıp hastanede sağlık kontrolüne ve ardından emniyete götürdü. Çakır gece yarısı serbest bırakılırken gözaltı ve emniyete sevk sürecinde art arda yaşanan usulsüzlükler büyük tepki topladı.

Arandığı iddia edilen kişinin “Elif Çakır I…” adında başka biri olduğu bilgisini polisler göz ardı etti, işlemlerini sürdürdü. Adı geçen kişinin TC kimlik numarası ile yazarımızın TC kimlik numarasının uyuşmadığı da anlaşıldığı halde polis ekibi Çakır’ı gözaltında tutmaya devam etti. Gözaltı işlemi sırasında saygısız ve kaba ifadelere muhatap olan Çakır’ın bir bardak su içme talebi dahi görevli polislerce geri çevrildi. İsnat edilen suçlarla ilgisi olmadığını, basın mensubu olduğunu, bir yanlışlığın söz konusu olabileceğini ve TC kimlik numaralarının karşılaştırılması gerektiğini emniyet mensuplarına anlatmaya çalışan yazarımızın itirazları dikkate alınmadı ve hakaret içeren sözlerle susturulmaya çalışıldı.

GÖZALTI 2 SAATE YAKIN SÜRDÜ

İki saate yakın bir süreç sonunda Elif Çakır’ın aranan kişi olmadığı ve yanlış işlem yapıldığı kabul edildi ve yazarımız serbest bırakıldı. Ertesi gün olayın medyaya yansımasının ardından ise Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’nden gözaltıyla ilgili skandal bir açıklama geldi. Emniyet Müdürlüğü, Elif Çakır’ın kaldığı oteli suçlayarak ‘sistemsel bir hata’ olduğunu savundu. Bursa İl Emniyet Müdürlüğünce, Elif Çakır’ın kentte bir otelde gözaltına alındığı iddiasının doğru olmadığını, hakkında yakalama kararı bulunan başka bir kişiyle isim benzerliğinden dolayı Ulusal Yargı Ağı Projesi bilişim sistemi sorgulaması için emniyet müdürlüğüne davet edildiği öne sürüldü. “Gözaltı işlemi uygulanmadı” denildi.

OTEL ODASINDAN ALINMAYA ‘DEVET’ DEDİLER

Beş kişilik bir polis ekibince kaldığı otelden mevcutlu olarak alınıp önce sağlık kontrolü için hastaneye sonra da emniyete götürülen bir kişiye uygulanan işlemin ‘gözaltı değil davet’ olduğunun iddia edilmesi şaşkınlıkla karşılandı. Bursa Emniyet Müdürlüğünün açıklamasında herhangi bir özür ifadesinin yer almayışı ve Çakır’dan “şahıs” diye söz edilmesi de dikkat çekti. Skandal olay hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından hala bir açıklama yapılmazken, Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün kamuoyunu yanıltıcı yanlış bilgilere yer verilmesi ve sorumlular hakkında idari soruşturma açılmamış olması tepkiyle karşılandı.

EMNİYETE GÖRE GERÇEK SUÇLU KAÇMIŞ

Bursa Emniyeti açıklamasında birbirini yalanlayan çelişkili iddiaların yanısıra itiraf gibi ifadeler de yer aldı. Polis ekiplerinin yazarımız Elif Çakır’ı gözaltına aldığı esnada aranan gerçek kişinin otelden kaçtığı öne sürüldü. Polisler, Elif Çakır hakkında yanlış gözaltı işleminde ısrar ederken, asıl aranan kişi olan Elif Çakır I’nın durumu fark edip otelden ayrıldığı iddiası kafa karıştırdı. Bursa Emniyeti’nin iddia ettiği şekilde aynı isim ve soy isimdeki iki kişinin aynı gün aynı saatlerde aynı otele giriş yapabilme olasılığının da çok düşük olması akıllarda soru işaretlerine yol açtı.

SKANDALDA CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Yazarımız Elif Çakır, 5 kişilik polis ekibi tarafından haksız muameleye tabi tutuldu. Olaya ilişkin cevap bekleyen sorular da geride kaldı:

1- Gece saatlerinde devam eden gözaltında Elif Çakır’ın TC kimlik numarası neden kontrol edilmedi? Aranan kişinin TC kimlik numarası 600** ile başladığı ve yazarımızın TC kimlik numarasıyla uyuşmadığı anlaşıldığında polis memuru neden ‘Tekrar kontrol edin?’ diyerek gözaltı süresini uzattı? 2- Emniyet ekipleri kaba davranışları için hangi makamlardan cesaret aldı? 3- Polis ekibi, yazarımız Elif Çakır’ın yanlış kişi olduğu belli olmasına rağmen gözaltı işleminin devamı için üst makamlardan talimat aldı mı? 4- İçişleri Bakanlığı, Bursa Emniyet Müdürlüğü’nden bilgi istedi mi? Olayın örtbas edilmesi kararını kim verdi? 5- Bursa Emniyet Müdürlüğü olaydan bir gün sonra yayımladığı açıklamada yazarımıza gözaltı işlemi uygulanmadığını, emniyete davet edilerek getirildiğini, 2 saate yakın süren işlemlerin ise yirmi dakika sürdüğünü iddia etti. Kamuoyunu yanıltmak amaçlı bu iddialara karşı işlem yapılacak mı? 6- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Elif Çakır’a yönelik skandal gözaltı sonrası neden sessiz? 7- Yapılan yanlıştan sonra yazarımız Elif Çakır’dan neden özür dilenmedi?

1kapakresim.jpg

MUHALEFET LİDERLERİNDEN ELİF ÇAKIR VE KARAR’A DESTEK

Elif Çakır’ın skandal bir şekilde gözaltına alınmasına muhalefetten de sert tepki geldi. Liderler sosyal medya paylaşımları ve masajlarıyla yaşananları kınadı, Elif Çakır ve KARAR’a destek verdi.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: CHP lideri Özel, Elif Çakır’a mesaj atıp geçmiş olsun ve dayanışma dileklerini iletti.

GELECEK PARTISI LİDERI DAVUTOĞLU: Karar gazetesi yazarı Elif Çakır’a Bursa’da yapılan (yanlış) gözaltı ve maruz kaldığı kötü muamele, devlet ciddiyetinin hangi durumda olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu olay, devlet ciddiyetinin ve basın özgürlüğünün hangi seviyelere düştüğünün bir göstergesidir. İçişleri Bakanlığı bu konuda gerekli açıklamayı yapmalı ve sorumlularla ilgili soruşturmayı başlatmalıdır.

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI ALİ BABACAN: Karar gazetesi yazarı Elif Çakır Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı. Kolluk güçlerinin kötü muamelesine maruz kaldı. Bilhassa TC kimlik numarası sisteminden sonra, isim benzerliği bahane edilerek yapılan gözaltının keyfi olduğu aşikârdır. İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya’ya şu soruya cevap vermelidir: Bir otelden haksız ve hukuksuzca gazeteci gözaltına almaya giden pervasızlık gücünü nereden, kimlerden almaktadır? Elif Çakır’a bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor; sorumluları hesap vermeye, açıklama yapmaya davete diyorum.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI TEMEL KARAMOLLAOĞLU: Karar gazetesi yazarı Elif Çakır Hanımefendi’ye Bursa’da yapılan gözaltı devlet ciddiyetinin ve hukukun ne derece yozlaştığını bir kez daha göstermiştir. Gözaltı işlemi sırasında Elif hanımın bütün ısrarlarına rağmen, ne isminin ne de kimlik numarasının kontrol edilmemesi eğer kasıt değilse, endişe verici bir sorumsuzluk örneğidir. Onlarca suç dosyasına sahip çete üyelerinin cirit attığı ülkemizde, bir gazetecinin otelden alınarak saatlerce böylesi kötü muameleye maruz bırakılması asla kabul edilemez. Konunun muhatabı olan yetkililerin en kısa sürede makul ve mantıklı bir açıklama ile kamuoyunu aydınlatmalarını bekliyorum.

ESKİ İYİ PARTİ LİDERİ MERAL AKŞENER: Ülkemizde ciddiyetsizliğin, maalesef sistemli olarak her kurumu sardığını gösteren vahim bir olay daha bugün Karar gazetesi yazarı Elif Çakır’ın başına gelmiş... Kendisini ‘yanlışlıkla’ gözaltına almışlar. Yaşanan bu hadiseden ötürü kurumlarımızın geldiği hâl sebebiyle üzüntülerimi, Elif hanıma da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN