Hem yazlık hem de kışlık olarak toplandı hasadı aynı zamana gelince bolluk yaşandı. İklim değişikliği nedeniyle 25 gün erken başlayan hastalığın sonucu 4 liralık düşüşle sonlandı. Niğdeli üreticiler geçtiğimiz yıl arz fazlalığı nedeniyle daha fazla ekim yapınca üründe de bolluk ve bereket yaşandı.
Türkiye'nin patates üretimi denildiğinde ilk sırada gelen Niğde Temmuz ayının ilk haftasında yazlık patates hasadına başladı. İklim değişiklikleri pek çok üründe verimi etkilerken kışlık patates sökümünü de 25 gün öne çekti. Yazlık patateslerle aynı dönemde hasat edilen ürünlerin fiyatı 4 TL birden düşünce tüketici de markete koştu.
%31 DAHA ÇOK EKİM YAPILDI
Geçtiğimiz yıl patates fiyatlarındaki rakamlar üretici memnun edince bu yılda %31 oranında daha fazla ekim yapıldı. Piyasada oluşan arz fazlalığı fiyatları düşürürken Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçtiğimiz yıl 800.000 ton patates üretimi yapılan kentte bu yıl 1 milyon 50 bin ton patates rekoltesi beklendiğini söyledi.
Patates üreticisinin zor durumda olduğunu dile getiren Kenar, patates fiyatlarının maliyetin altında olmasından şikayetçi olunduğunu söyledi. Patates fiyatlarının düşük olmasındaki en büyük neden iklim etkisi, erken hasat ve arz fazlalığı olarak görülmektedir. Yazlık ve kışlık patates sökümlerinin aynı döneme denk gelmesine işaret eden Kenar, tarlada patatesin 4-5 TL'ye satılabildiğini söyledi.
PAZARDA KÜÇÜLME YAŞANIYOR
Geçtiğimiz sene Haziran ayında başlatılan ve bu yıl sona eren ihracat kısıtlaması pazar kaybına da neden oldu. Yaz döneminde olduğu için ihracata daha fazla patates gitmediğini dile getiren Kenar, “Çünkü bunu göndermek için soğutucu depolarla veya konteynerlerle gitmesi gerekiyor. Çünkü ihracatımızın yaklaşık yüzde 80’i Orta Doğu ülkelerine, sıcak ülkelere gönderiliyor. O yüzden bu konteynerleri bulmakta da ihracatçılarımız zorluk çekiyor. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl ihracatın kısıtlanmasından dolayı ürün gönderilmemişti, bu yıl ise bu ülkelere ürün göndermekte de zorlanıyorlar. Çünkü oradaki 2023 yılındaki kısıtlamadan dolayı pazar paylarını kaybetmiş durumdalar. Tekrar pazarı yaratabilmek o kadar da kolay değil" diye konuştu.
MALİYETİNİ KARŞILAMIYOR
Fiyatları şu anda en az 8 ila 10 TL olması gerektiğini vurgulayan Kenar, üretim maliyetlerinin ancak bu şekilde karşılanabileceğini söyledi. Zincir marketlerde hafta sonunda Bir sonraki hafta için kaç liradan alım yapacağını tedarikçiler aracılığı ile bildirdiğini belirten Kenar, tedarikçilerle görüşülerek market sahipleri ya da market alım müdürleri ile maliyetin altında ürün almamaları konusunda görüşülmesi gerektiğini de vurguladı. Bu sayede üreticinin mağdur edilmeyeceğine dikkat çeken Kenar, maliyetin altında satışların devam etmesi durumunda üreticinin gelecek yıl ürün ekmekte zorlanacağını da söyledi.