Etli sultan kebabı, bazı yörelerde bohça şeklinde olması nedeniyle 'yufkalı bohça kebabı' ismiyle de biliniyor. Sunum sırasındaki süslemelerle bir araya geldiğinde sultanlara layık bu yemeğin cazibesi katlanıyor. İşte, etli sultan kebabı tarifi...
Yemek kültürü oldukça zengin bir mutfağımız var. Hamur işi, sebze yemekleri, et yemekleri gibi çok çeşitli ve bir o kadar lezzetli yemeklere sahip. Etli sultan kebabı, sebzenin, çıtır çıtır yufkanın, yumuşacık etin birleştiği bir yemek. Tadına doyum olmayan bu yemeğin tarifi haberimizde...
ETLİ SULTAN KEBABI MALZEMELERİ
* Yarım kilo iri doğranmış kuşbaşı dana veya kuzu eti
* Yarım su bardağı bezelye
* Bir adet havuç
* Bir adet büyük patates
* Bir adet orta boy kuru soğan
* Üç - dört diş sarımsak
* Bir yemek kaşığı sıvı yağ
* Bir adet yufka (Günlük yufka tercih edilmelidir.)
* Bir yemek kaşığı domates salçası
* Tuz, karabiber, kekik, kırmızı toz biber
* Patatesi kızartmak için ekstra sıvı yağ
ETLİ SULTAN KEBABI BEŞAMEL SOSU İÇİN MALZEMELER
* Bir su bardağı süt
* Bir yemek kaşığı un
* Bir yemek kaşığı tereyağı
* Karabiber
* Çay kaşığının ucuyla tuz
* Üzeri için: Bir çorba kasesi dolu kaşar peyniri rendesi
ETLİ SULTAN KEBABI YAPILIŞI
* Etli sultan kebabı yapımına ön hazırlıkla başlanır:
Havuçların kabukları soyulup küp küp doğranır. Bezelye ile birlikte haşlanır ve süzdürülür. Patatesin kabuğu soyulur ve havuçlarla aynı büyüklükte doğranarak sıvı yağda kızartılır, bir kenara alınır.
* Etler yıkanıp yapışmaz tabanlı bir tencere veya tavada yüksek ısıdaki ateşte mühürlenir ve üzerine sıcak su konularak yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak veya düdüklü tencerede yumuşayana kadar pişirilir.
* Tencereye sıvı yağ koyulur. Kabukları soyularak yemeklik doğranan soğan ve sarımsaklar, yağa ilave edilir.
* Soğan pembeleşince salça ilave edilir.
* Salça çok katı değilse su ilavesi ile eritip açmaya ihtiyaç yoktur.
* Kokusu çıkana kadar kavrulur. Etler, kızarmış patatesler, haşlanan havuç ve bezelyeler eklenerek harmanlanır. Üç - dört dakika kadar birlikte kavrulur.
* Pişirilen etin suyundan ya da normal sıcak sudan bir çay bardağı kadar ilave edilir.
* Tuzu ve baharatı eklenir, tencerenin ağzı kapatılarak kısık ateşte on dakika kadar pişirilir. Ocaktan alınır. Tencerede yemeğin fazla suyu kalmamalıdır.
* Bir büyük yufka dört eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgenlerin bir parçası büyük bir çorba kasesinin içine kenarları sarkacak şekilde yerleştirilir.
* Üçgenin en uçtaki bir iki parçası koparılarak kasenin tabanına yerleştirilir.
* Bir miktar soğumuş olan etli karışımdan delikli kepçe veya kevgir yardımıyla dikkatlice yufkanın içine yerleştirilir. Kâseden sarkan yufka parçaları kasenin içine doğru katlanarak kapatılır.
* Kapatma yeri alta gelecek şekilde ısıya dayanıklı yağlanmış orta boy bir borcama veya fırın kabına yerleştirilir. Diğer yufka parçaları da aynı şekilde hazırlanır.
Beşamel sosu için;
* Küçük bir tencereye bir kaşık tereyağı eklenir.
* Eriyince un ilave edilir ve unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
* Üzerine oda sıcaklığında süt, karabiber ve çay kaşığının ucuyla tuz konulur, unun topak kalmaması için sürekli çırpma teliyle hızlı hızlı karıştırılır ve beşamel sos katılaşmaya başlayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
* Pişen sos hazırlanan yufkaların üzerine kaşık yardımıyla paylaştırılır.
* En üste rendelenmiş kaşar serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kaşarlar eriyip hafifçe kızarana kadar pişirilir.
* İç malzeme zaten pişmiş olduğundan önce beşameli kızartıp sonra fırından çıkarıp kaşar rendesi ekleyerek tekrar fırınlamaya gerek yoktur.
* Fırından çıkarılan porsiyonluk etli sultan kebabı yemeği sıcak olarak servis edilir.