Kırklareli İğneada'da geçen yıl meydana gelen sel felaketinde Sisli Vadi bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüyle ilgili davada, mahkeme kararıyla yapılan keşif sonucunda ortaya çıkan bilirkişi raporunda kusurlu bulunanlar belirlendi. Tutuklu Bülent Bayrak ile tutuksuz yargılanan Cenan Aydın, Büşra Gökgöz, İl Özel İdaresi ve DSİ asli kusurlu olarak raporda yer aldılar.
Demirköy ilçesi İğneada beldesinde, 5 Eylül 2023 tarihinde şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketi sonucunda Longoz Ormanları'ndaki Sisli Vadi'de bulunan turistik bungalov evlerinde trajik bir olay yaşandı. Dere içinde kurulu olan bungalov evlerde tatil yapmakta olan 6 kişi sel sularıyla birlikte hayatını kaybetti.
Olayda yaşamını yitirenler arasında Dr. Selman Bağışlar ve eşi Mihriban Bağışlar, Suna Duman, emekli öğretmen Raile Şimşek, eşi Ahmet Baki Şimşek ve tesis müdürü Ümit Solmaz bulunuyordu. Sel sularının ani yükselmesi sonucu bungalov evlerinde kalan bu kişiler, selin şiddeti karşısında çaresiz kaldılar ve ne yazık ki hayatlarını kaybettiler.
Olayla ilgili yapılan incelemeler sonucunda, mahkeme kararıyla yapılan keşifte bilirkişi raporunda sorumluluğu belirlenen kişiler ve kurumlar hakkında adli süreç devam ediyor.
3 YILDAN 22 YIL 6'ŞAR AYA KADAR HAPİS
Yürütülen soruşturmada, Sisli Vadi adıyla kurulan ve sele kapılan 18 bungalov evin, ruhsata aykırı olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Özel İdare tarafından mühürlenen işletme hakkında da yıkım kararı verildi. Ancak karara rağmen Sisli Vadi adı altında sosyal medyada tanıtımı yapılan bungalov evlerin, vergi levhasında faaliyet alanı karma çiftlik olarak gösterildiği tespit edildi.
"Bitkisel veya hayvansal üretim konusunda uzmanlaşma olmaksızın üretim" adıyla faaliyet yürüttüğü belirlenen tesislerin tanıtımının, sosyal medya hesaplarından, "Doğada uyanmak, doğaya uyanmak", "Oksijeni bol, stresi az" ifadeleriyle yapıldığı saptandı.
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü soruşturmada firmanın sahibi Bülent Bayrak hakkında, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan gözaltı kararı verildi.
Keşan'da yakalanan Bayrak ile firma yöneticileri Sevcan Ulutürk ile Cenan Aydın, tutuklandı. Ulutürk ile Aydın, daha sonra avukatlarının itirazıyla tahliye edildi.
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olaya ilişkin hazırladığı iddianame, Kırklareli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İddianamede, tutuklu Bayrak ile Büşra Gökgöz, Cenan Aydın ve Sevcan Ulutürk hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmaya sebep olma" suçundan 3 yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.
"YIKIM KARARINA RAĞMEN İNŞAATLAR RUHSATSIZ YAPILDI"
Sanıkların yargılandığı Kırklareli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 2'nci duruşmada mahkeme, sanık Bülent Bayrak'ın tutukluluk halinin devamına, olay yerine oluşturulacak bilirkişi heyeti ile keşif yapılmasına karar verdi.
Karar üzerine bölgede 28 Haziran'da oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından keşif yapıldı. Bilirkişi heyetinde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden inşaat mühendisi-mimar Doç. Dr. İsmail Dabanlı, meteoroloji mühendisi Doç. Dr. Elçin Tan, inşaat mühendisi Dr. Öğretim Üyesi H. Emre Alçiçek ve jeoloji mühendisi Dr. Orhan Yavuz'un hazırladığı rapor mahkemeye sunuldu. Olay yerinin krokileri ve fotoğraflarının da yer aldığı 21 sayfalık raporda, tutuklu sanık Bülent Bayrak, tutuksuz yargılanan Cenan Aydın, Büşra Gökgöz, İl Özel İdaresi ve DSİ, asli kusurlu, Sevcan Ulutürk ise kusursuz bulundu.
Raporda, yapılar için Kırklareli Valiliği'nin Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvurusunda bakanlığın olumsuz görüş verdiği ve imar plan sürecinin sona erdiği belirtilerek, bütün ruhsatsız yapılar hakkında yıkım kararı verildiği kaydedildi.
Yıkım kararına rağmen inşaatlarında ruhsatsız olarak yapıldığı, turizm amaçlı yapıların inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izni belgesine ulaşılamadığı kaydedildi.