Tarladan 30 liraya alıyorlar, kilosunu 200 liradan satıyorlar! Adanalı çiftçilerin hem rekolteden hem fiyattan yüzü gülmedi

Tarladan 30 liraya alıyorlar, kilosunu 200 liradan satıyorlar! Adanalı çiftçilerin hem rekolteden hem fiyattan yüzü gülmedi

Adanalı çiftçiler bu sene adeta isyanda. Rekolteden yüzü gülmeyen çiftçiler aynı zamanda fiyattan da memnun değil. Öyle ki tarladan 30 liraya alınan ürün pazarda 200 liradan satılıyor. Söz konusu bu durum ise çiftçileri isyan ettiriyor. İşte detaylar…

Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Adana'da hasat dönemi başladı. Ancak sıcak hava koşulları nedeniyle fıstık veriminde yaşanan düşüş, çiftçilerin yüzünü güldürmüyor. Kilogram fiyatı geçen yıla göre yüzde 40 düşüş gösteren yer fıstığının tarladaki kilogram fiyatı 30-31 lira olarak belirlenirken, marketlerde bu fiyatın 200 lirayı bulması dikkat çekti.

yeni-proje-21.jpg

FİYATLARDA ŞOK DÜŞÜŞ

Adana’nın Karataş ilçesinde başlayan yer fıstığı hasadı, tüm bölgeye yayılmaya devam ediyor. Ancak bu yıl yaşanan sıcak hava dalgaları, fıstıkların yeterince büyümesini engelledi. Geçtiğimiz yıl 550-600 kilogram verim alınan fıstıklardan bu yıl 400 kilogram verim alınması bekleniyor. Fiyatlar ise geçen yıl 65 liradan başlayan, en son 50 liraya kadar düşen fiyatların aksine, bu yıl 30-31 lira arasında seyrediyor.

yeni-proje-22.jpg

ÇİFTÇİLERİN ŞİKAYETLERİ

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, verim kaybının yanı sıra fiyatlardaki düşüşün çiftçiler için büyük bir sorun oluşturduğunu belirtti. Doğan, “Bu yıl yer fıstığında sıcak hava nedeniyle üçte bir oranında verim kaybı yaşandı. Fiyatlar geçen seneye göre ciddi oranda düştü. Çiftçiler hem rekolte hem de fiyat açısından zarar ediyor” dedi.

yeni-proje-23.jpg

MARKETLERDE FİYAT FARKI

Tarladan çıkan fıstıkların kilogram fiyatı 30-31 lira iken, marketlerde aynı ürünlerin fiyatının 200 lirayı bulması, üreticiler arasında büyük bir tepkiye neden oldu. Doğan, bu fiyat farkının adaletsizlik yarattığını ve çiftçilerin emeğinin karşılığını bulamadığını vurguladı.

yeni-proje-24.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN